mandag den 30. juni 2014

Mandag den 30. Juni 2014, På vej til Canada

Sidste dag på Hampton Hotel i Kalisper. Vi forlader nu de skønne nationalparker i det nordlige USA for at køre videre mod Canada. Dagene i USA har budt på spændende og forskellige oplevelser lige fra Mormonernes korsang til de barske bjergområder i Yellowstone og Glacier nationalparkerne. Og så en række spændende dyr som bjørn, elk, rådyr m.m.

Vi starter med morgensang på P-pladsen ved hotellet i det fromme håb om at det flotte vejr holder hele dagen. Vi skal endnu en gang forkæles med frisk brød fra bageren, så bussen svinger lynhurtigt ind til supermarkedets bager, og indkøbschefen returnerer med tre fyldte poser med brød og andet godt. Der var lige nogle sæt nøgler som ikke var blevet afleveret, men den stafet klaredes hurtigt.

IMG_7240 RIMG0366 DSCF0861

Vi kører nu ud af Kalisper vest om Glacier Nationalparken ad interstate 93. Der er betydelig ro på sæderne, hvilket i høj grad måske skyldes et rigeligt indtag af kalkun, bananer m.m. som jf. Joe (vores chauffør) indeholder sløvende stof. Dette tilsat John Denver Rocky Mountain musik kalder på en blunder som de fleste også får. Kører gennem et smukt landskab med skov, bjerge og brusende floder. Dog syns vejnettet at være noget tilbagestående. Vedligeholdelsen svarer til niveauet i en jysk landkommune. Et sidste kort fotostop før byen Trego og før grænsen til Canada.

I sidste grænse ”butik” blev der foretaget sidste indkøb af forsyninger, øl er ret dyrt i Canada, så fyldt godt op. Desuden blev alt frugt afleveret i shoppen da det ikke må medtages til Canada. Gennem kontrollen uden problemer, dog var der lige et par krydser der skulle ændres, så Lone fik lidt ekstra motion, da hun måtte løbe mellem kontor og bus et par gange. Nå men ind i Canada og et par facts om landet:

  • Arealmæssigt næststørste land i verden, 10. mio km2, kun Rusland større
  • 34 mio. indbyggere fordelt med ca. 32% canadier, 21% englændere, 16 % franskmænd, 15 % skotter, 13% irer og så noget rest bestående af skandinaver, kinesere, italienere m.f.
  • Landet er opdelt i 3 territorier og 10 provinser
  • Hovedparten af befolkningen boer i de største byer som Calgary, Toronto, Edmonton, Vancouver m.f.
  • Ottawa er hovedstad og største by er Toronto.
  • Efter fund af oliesand har Canada verdens næststørste oliereserver.
  • Det canadiske flag indføres i 1965 (ahornbladet)
  • Landets motto: Hav til Hav.

De første mennesker der kommer til kontinentet er asiater og det sker for ca. 30.000 år siden. Mens man antager at indianerne er kommet til landet for 12.000 år siden. Koloniseringen begyndte i 1600 tallet med hhv. franskmændene og englænderne som aktører. I 1867 etableres republikken Canada under den engelske krone. Franskmænd og englændere har aldrig kunnet enes, men i det 20’ århundrede bliver man enige om en særstatus for Quebec området, der er fransk.

Der var store indvandrerbølger i 1920’er og 1950’er og frem til 1953 fik indvandrer
foræret 150 acres land.

IMG_7271 IMG_7294 RIMG0382

Landbrug, skovbrug, minedrift og olieindvinding er nogle af landets hovedindkomstgrupper. Canada fungerer på mange måder som Danmark, skolevæsen, sygehuse o.l.

Under denne opremsning er vi efterhånden kommet et par hundrede kilometer op i Canada, i delstaten West Colombia. Det er efterhånden kraftigt tid til frokost, og vi finder en lille sø med et camping område, hvor der holdes frokost i det fri. Vi er landet ved Wasa Lake. Kl. 13.30 kører vi videre mod Radium Hot Springs.

Ankommer til byen Radium et par timer senere. Kører mod området med de varme kilder. Disse ligger i dalen Sinclair Vally. Rekonvalescens ved de varme kilder har stået på siden 1914, hvor der første gang blev bygget et egentligt bassin og nogle år senere blev der opført et badehus. Vandet siges at indeholde 700 mg mineraler pr. liter vand. Men hvilke og om de medfører øget sundhed, tja… Der er flere bade med forskellig temperatur fra 29 grader til 44 grader.

Videre ned gennem dalen mod Canmore som er vores stoppested, og indlogeres på Canmore Rocky Mountain Inn. På vejen ser vi sortbjørn, lige i vejgrøften, Bighorn, rådyr. Der indkasseres rigtig mange og gode billeder af bjørnen.

Endelig skal nævnes at handelskompagniet Hodson Bay Compagny etableredes i 1670, og siden har firmaet været kraftigt medvirkende til udviklingen af den del af Canada, der har været tyndt befolket. Firmaets hovedvare var opkøb af pelse, og salg af nødvendige vare til pelsjægerne. Firmaet eksisterer stadig, og har tilpasset sig tiderne hvad handelsvarer angår.

Ved ankomsten til hotellet (Inn) stod Patricia og Jens og tog i mod os med flag og emblemer. Meget flot. De skal hjælpe os gennem resten af turen her i Canada

Sluttede af med en rigtig god middag på den nærliggende golfklubs restaurant,
Canmore Golf & Curling Club.