tirsdag den 3. marts 2015

Tirsdag den 3. Marts 2015, Fra Twizel til Dunedin

Skrevet af Vibeke og Thomas Dalskov

Turen gik fortrinsvis gennem et landbrugsområde med køer og får.

P1020247Fra Twizel kørte vi ned langs Lake Benmore, som er en af de søer, der leverer vand til 6 vandkraftværker. Lake Benmore er en opdæmmet sø og de huse der lå i området måtte forlades. De huse, som ligger dybest i søen, ligger på 62 m vand. Den samlede installerede effekt på vandkraftværkerne er 1500 MW og de leverer 16% af New Zealands elenergi. Den elenergi, som de ikke kan bruge selv, sendes via kabel til Nordøen. På turen stoppede vi ved et af værkerne, 540 MW, og så ud over indløb og udløb. Langs søen var der mange små campingpladser og det er tilladt at fiske i søen, som har en stor fiskebestand.

Næste stop var Elephant Rocks. En limestone formation dannet for 26-26 millioner år siden under 100 m vand. Siden har vand og vejr eroderet klipperne og der er fremkommet de fineste skulpturer, som fantasien kan tænke sig.

IMG_3832 IMG_3506 

Herfra kørte vi til Moeraki Boulder Cafe og gik ned og så de mærkelige runde klippekugler.
De er dannet for 60 millioner år siden i mudderlaget på havbunden. Det tog 120.000 år for at danne en kugle på 0,5 m og 4 millioner år at danne en på 2 m.

Kuglerne har ligget i klipperne og er kommet frem ved at vandet har eroderet klipperne væk Efter frokost, dejlig Fish & Chips, kørte vi til Dunedin. Den sidste del af turen gik af den gamle guldgravervej. Der graves stadig guld og koncentrationen er 2 gram pr ton erts. I Dunedin kunne vi se, at disen over byen var lettet, så vi kørte en tur op på Signal Hill og så den flotte udsigt over byen. På vej ned havde vi stop for en lille tur rundt i den Botaniske have, den ældste i NZ, med rigtig mange flotte blomster og træer.

På turen gav Lone lidt facts om New Zealand:

  • NZ er et landbrugsland, men de sidste 30 år er industrien vokset.
  • Fiskereksporten er vokset 75% de sidste år.
  • Momsen er 15%.
  • Arbejdsstyrken er ca. 3,2 millioner mennesker. Der er en del fagforeninger, men de er ikke så godt organiseret som i Danmark.
  • Sundhedssystemet er opbygget lidt som i Danmark. 80% af udgifterne betales af det offentlige resten af befolkningen. Der kan købes sygeforsikringer, som betaler de 20%.
  • Tandpleje op til 21 år er gratis. Et sygebesøg hos lægen koster 45 NZ dollars.
  • Den lægelige faglighed er høj. Byer over 1000 indbyggere skal have 8-10 sengepladser på lægehuset, for at kunne klare de mindre indlæggelser.
  • Erhvervsklimaet er godt og NZ er kåret til det land med det bedste erhvervsklima. Danmark er nummer 8.
  • Danmark er repræsenteret af et Generalkonsulat.
  • Blandt de 25 størstene danske firmaer, som er repræsenteret i NZ, findes Danfoss, Grundfoss, Oticon og Mærsk. Derudover findes der en del mindre firmaer.