onsdag den 12. februar 2014

Onsdag den 12. Februar 2014, Moeraki Boulders

Skrevet af Johan og Eva

Afgang fra Twizel med kurs mod Dunedin, hvor vi igen kommer til vestkysten af New Zeeland. Vi kører sydpå ad vejen langs Lake Benmore, hvor vi i begyndelsen stadig ser The Southern Alpen. Vi kører igennem et flot landbrugsområde med mange store kvægfarme. Landbrugene er 12-15 år gamle og er etableret efter de store projekter, hvor man i 1960 startede med at anlægge veje,søer og grave kanaler. Det er et meget tørt område og landbrugene er alle etableret med store vandingsanlæg, så det vi ser er  frodige, grønne græsarealer med meget store kvægbesætninger og med fårehold, her i højlandet er det Marino fårene vi ser.                                           

Vi har stop ved New Zeelands største dæmning, der er opført i Lake Benmore. Kraftværket er bygget i 1965, det er opført med 6 turbiner, hvor vandet falder 92 meter ned, det yder 540 mwh. Der er anlagt 5 kraftværker på stribe i søerne, med det første i Lake Tekapo og den sidste i  Waitaki Dam, der blev bygget i 1935, så 5 kraftværker på stribe udnytter det samme vand, fantastisk smart! På New Zeeland produceres 80% af den samlede elproduktion via vandkraftværker resten ved gas og kul, der findes ingen olie på New Zeeland.                                                               

I Kurow har vi "kaffestop", hvor Lone igen fremtryller frisk kaffe mens andre leger på legepladsen!                                                                                                           
Turen fortsætter væk fra området med søerne, men vi kører stadig i "landmændenes paradis" hvor vi nu også ser frugt- og vinavl, der er stadig små vandkanaler langs vejen. Nu drejer vi fra ad en mindre befærdet vej, hvor vi oplever Elefantklipperne, heraf produceres Omarune Stone, der er en kalksandsten, der bruges til at bygge huse med og vi ser efterfølgende huse og kirker opført af disse sten. Vi kører syd om byen Oamaru, der er kendt for Omarume Stone, de små, blåøjede pingviner og for en stor eksport af fårekød. Vi kører nu i et landbrugsområde, hvor der dyrkes forskellige konsorter og her uden vandingsanlæg.                                                 

Efter en lækker frokost i Moeraki Boulder Cafe' er vi på stranden for at se de store runde stenkugler Moeraki Boulders, dette uforklarlige naturfænomen, hvor ingen kan forklare, hvordan disse kæmpe stenkugler er dannet her. De ligger på stranden og i vandet og jo mere havet skyller væk af lerskrænten, jo flere "kugler" dukker der frem. Kuglerne er op til 2 m i diameter,  vejer op til 2 tons og menes at være millioner af år gamle.                                                                                                  

Vi når Dunedin midt på eftermiddagen og Ewan kører os i sikker stil til udsigtspunktet Signal Hill. Her får vi en fantastisk udsigt over Otago-halvøen og over Dunedin. Dunedin, der er New Zeelands ældste by blev i 1800 tallet beboet af Maorierne og senere omkring 1848 kom de skotske bosættere til, primært som hvalfangere og senere som guldgravere,da guldfeberen rasede fra omkring år 1861. På Signal Hill vidner mindesmærket om dette, idet der på den ene side er en Maori kvinde med de lysende øjne, den anden side symboliserer, den viden skotterne kom med. Skotterne, der primært har grundlagt Dunedin har opkaldt byen efter det gamle Keltiske navn Edingburg.                                                                                 

På turen idag fik vi en fin orientering om privatøkonomi i New Zeeland, hvor Ewan orienterede om hvilke udgifter han havde som husejer og samtidig havde pensionsopsparing incl. forsikringsdækning.                                                         

Lone startede på en spændende fortælling om Peter Anholm der i 1868 kom til Dunedin for at forsøge lykken. Peter Anholm stammer fra Sønderjylland og det bliver spændende at høre fortsættelsen ........
( som Lone har lovet os ) Mon han finder guld og mon han bliver rig ?