onsdag den 21. januar 2015

Onsdag den 21. Januar 2015, Feedlots på Darling Downs

skrevet af Dorthe,Keld og Djon

ja så nåede vi frem til den 21. Januar, ak hvor tiden dog flyver afsted. Men vi skulle meget tidligt op for der var meget vi skulle nå, Svend Ove Lønborg havde fødselsdag så vi startede med at synge for ham mens vi indtog den store og mættende morgenbuffet som vi får stortset over det hele her Down Under. Vores nye buschauffør Bruce var klar med bussen som viste sig at være tæt knyttet til kænguruen, den kunne ihverfald hoppe både baglæns og forlæns, det kan kænguruen dog ikke. Det var en lang køretur vi skulle ud på, i dette område er jorden meget god og de dyrker meget grøntsager og frugt i dette område, hvorimod det er bedre til kvæg vest for den bjergkæde som vi kørte langs. Den største farm har omkring 380000 stk kvæg og de bliver for det meste fragtet afsted på lastbiler hvor der er 4 anhængere på og alt i alt kan de laste ca. 192 stk. kvæg, 3% bliver fragtet med tog, 97% med lastbil, og hvergang et dyr bliver omsat i handlen skal staten have 4.6 $ pr. stk.

IMG_8787 IMG_0797 IMG_8898 

Vores første stop var på en meget stor feedlot som hedder Sandalwood, ejer Kevin Roberts, de laver omkring 60000 stk. kvæg om året, pt var der 18000 stk kvæg, som bliver fodret med blandinger som er sammensat efter det opkøberen ønsker, nogle får væksthormoner. De første 14 dage er blandingen 80% grovfoder og 20% kraftfoder og derefter er det 80% kraftfoder og 20% grovfoder, de har en dødelighedsprocent på 1/2 om året. Det koster 5.25$ pr dag, som dækker alt vedrørende Kræet. De laver en del af den japanske race Wague som giver en merpris, men det med at de skal masseres hverdag tror jeg nu ikke forefindes her på farmen som har 28 ansatte, hvor halvdelen er piger.
(her kommer en ADRESSE til at se foderblandinger)

IMG_8846 IMG_0811 DSC04279

Derefter gik turen til det store figentræ ved Jimbour House hvor vi fik vores frokost, et rigtig dejligt sted.
Så gik turen til Rosévale Santa Gertrudis Stud i Jandowae. Hvor David og Sonya Greenup er 6. generation på gården. Gården har 12000 hektar jord, hvoraf det meste er til afgræsning, 4000 stk. kvæg i alt, 700 køer bliver brugt til avl, 700 køer til kødproduktion, der bliver solgt ca. 350 tyre til avl om året som tages fra koen omkring4 til 6 mdr.s alderen, herefter blir de færdigfedet på græs, men det skal dog lige siges at de bliver forkælet når de viser sig at kunne blive til noget. Han holder 2 auktioner om året og det er kun de bedste dyr der bliver solgt der, og det er til en pris på ca. 5000$ pr stk. det drejer sig omkring 150 dyr som sælges på denne måde.

IMG_0830 IMG_7160 IMG_7170

ankomst til hotellet TIL TIDEN woola"sjældent det er sket", hvor vi så lige havde en lille time til en bad inden vi skulle videre. Aftensmaden skulle indtages hos en lokal farmer i Dalby Park hvor vi fik helstegt lam, det nåede vi så ikke lige til tiden, da vores buschauffør synes vi trængte til noget frisk luft, så der kom lige en træ ind gennem bagruden, heldigvis havde Erik sat sig ved siden af Margit, så der skete ikke nogen noget. Det var så den dag.