søndag den 18. januar 2015

Søndag den 18. Januar 2015, Fra Kangaroo Island til Adelaide

Skrevet af Birgit & Gunnar Kjær

Efter dejlig morgenmad, forlod vi Kingscote Seaside Inn og kørte til Seaview for at hente "knægtene". Vi kunne lige se fastlandet 12,4 km. borte. Vejret var overskyet og ikke særlig varmt.
Chaufføren fortalte, at der ikke var dingoer på øen og heller ikke ret mange vilde kaniner.
Vejene er opkaldt efter de første nybyggere. Langs vejene er der plantet træer, som plejes ved kontrolleret afbrænding. Afbrændingen kan komme ud af kontrol, og bekæmpes af det frivillige brandværn.
Vi kørte gennem Parndana, hvor øens uddannelsescenter er. De unge kan lære om landbrug og køkkenrelaterede fag. En hel lille by med plads 120 elever. De opdrætter Baramundier (Fisk)

Øen har 3 golfbaner, der ikke har greens, men blacks. Det sorte stammer fra alluminiumsproduktionen som er på fastlandet.

DSC03834 DSC03847 DSC03868

1. stop var Kangaroo Island Wildlife Park. Parken drives af Sam og Dana, som har ca. 1000 dyr. De fleste er skadede dyr, som er indleveret og som ikke kan klare sig i det fri. De udsættes ikke igen.
Parken besøges af ca. 20.000 om året. Dette dækker lige omkostningerne ved at drive parken. Herudover kommer der donationer fra offentligheden.
Sam og Dana har haft parken i et par år, både dyr og området er meget velholdt.
Vi håndfodrede først kænguruer, kun hunner, idet hannerne bliver for store og voldsomme.
Kænguruens hale er meget kraftig og fast og bruges som styrepind eller det 5. ben.
Nogle af kænguruerne var albinoer, som har meget svært ved at klare sig i naturen, idet de ikke kan skjule sig på grund af farven. Vi så en lille unge, som sad i pungen hos sin mor. Senere kravlede den ud for at spise blade, så det varer ikke længe før den helt forlader pungen.

Der var flere koalaer, som vi kunne klø bag ørerne. En koala sover 18-20 timer i døgnet og spiser 10% af deres kropsvægt pr. dag. Der er kun 3 typer af eukalyptusblade, som de kan lide, der findes i alt 1000 typer af Eukalyptustræer.

Der var en masse fugle, bl.a. nogle, som folk havde sat ud. Det er ellers ikke noget de ville arbejde i, men tog alligevel imod dem. Også kakaduer, som ellers er skadedyr.

DSC03826 IMG_0670 IMG_7018

Der var 2 små blå pingviner, en art som er meget udrydningstruet. De ædes af blandt andet sæler, søløver og hvaler synes om dem. De er kun 20 cm. høje, det er verdens mindste pingvin.

En anden seværdighed var Southern Cassowary. Den 2. største fugl, der findes. Den har meget skarpe kløer og æder 5 kg. frugt om dagen. Den bliver først kønsmodne som 15 årige.
Et par pelikaner var der også blevet plads til. De kan have 20 l vand i halsposen.

Sam havde købt en saltvandskrokodille - ikke særlig stor, men den kan blive 5 meter lang som voksen.
I et bur lå en Common Wombat - lignede en tyk gris.

Efter rundvisningen var der mulighed for at blive fotograferet sammen med en koala på armen. Det var der flere, der benyttede sig af. Pengene gik til parkens drift.

Parken bruger 2 tons korn, 400 kg. æbler, fisk, 50 baller hø plus diverse kraftfoder pr. måned.

2. stop Emu Ridge Eucalyptus Oil Destilleri. Vi så en video om produktionen af eucalyptusolien før og nu. Olien udvindes ved opvarmning og destillering. Stedet var meget turistpræget. Vi så ikke den egentlige produktion, men de havde masser af varer på hylderne og der blev handlet. Det er det sidste destilleri i Syd Australien.

På turen videre fortalte Bent om pensionsordninger i Australien. Minder meget om danske ordninger, men der er ikke folkepension til alle, kun mindrebemidlede. Pensionsalderen er 65 år.

Næste stop: Feed lot - Penneshaw Hotel, hvor vi fik en dejlig steak.

IMG_0691 IMG_0695 IMG_0700

Herefter sagde vi farvel til Kangaroo Island. Vi tog med færgen til fastlandet sammen med et road train med ca. 80 kreaturer på ladet (2 lag). Hjemlig duft af kreaturer bredte sig på skibet, så kvægbønderne følte sig igen hjemme. Turen var stille og rolig, så ingen blev søsyge.

Bussen ventede på kajen, og vi kørte de 2 timer til Adelaide gennem et meget kuperet landskab. Så flere vinmarker, der var overdækkede med net for at holde fugle væk, men mere om vin i morgen. Området lever af kvæg, vin, får og frugt.

I Adelaide kørte vi forbi startområdet for cykelløbet "Down Under" hvor også Saxo-Tingkoff er med og flere danske cykelryttere.
Indkvartering på hotel Mercure. Vi nød senere aftensmad på hotellet, en god middag. Vi er lidt usikre på om de vil fryse os ude, da det var meget koldt i restauranten.