mandag den 13. januar 2014

Mandag den 13. Januar 2014, Skippers Canyon

Skrevet af: Lone

Idag skal vi til Skippers Canyon og høre om guldgravertiden. Vi bliver kørt derud i 2 små busser, da den store bus ikke kan køre derud på den grusede 22 km lange og smalle vej. Det kræver speciel køretilladelse at køre derude.

Vi gør flere stop undervejs og samtidig læser Lone op fra bogen “Sømandsliv og guldfeber” skrevet af Peter Anholm, som forsøgte lykken som guldgraver i Australien og New Zealand på flere lokaliteter i perioden fra 1858 til 1864, heraf 2 år på New Zealand, bl.a ved Shotover River i Skippers Creek. Det gør et stort indtryk at se det om,råde hvor 5000 guldgravene har haft et slidsomt og hårdt liv under særdeles kummerlige forhold. Næsten ubegribeligt at det har været muligt at overleve.

Fra vejen kan vi længere nede i bjergkløfterne se stien som han og tusinde af andre guldgravere har benyttet for at komme ind til Queenstown til fods. Idag bruges den af backpackere på mountainbikes.
Naturen er på samme tid vild fascinerende og vild barsk herude. Mange steder har vi et godt udsyn ned til Shotover River som har en fantastisk grønblå farve. Flere steder går det fra vejen lodret ned i kløften. Scener fra Ringenes herre er også optaget herude.

Da vi når helt ud i Skippers Creek kører vi først ned til floden og vi er vel en 12-15 stykker som får en oplevelse i at blive sejlet i vild tempo 8 km op af floden i jetboat og tilbage igen.
Vi kører nu op til guldgraverfamilien Jerry og Wenky som i 5 generationer har levet i og som stadig bor ude i Skippers Canyon. De har ingen strøm og klarer sig med en generator. Om vinteren kan det være svært at komme derud da vejen stort set er lukket.

Man prøver at forestille sig hvordan det må have været at tilbringe vintereren derude i bjergene som Peter Anholm gjorde for 150 år siden i en simpel hytte og så skaffe alle forsyninger dertil, mest til fods. En “sej” fyr det har han godt nok været.
Vi ser Wenkys museum som indeholder rigtig mange effekter fra guldgravertiden. Wenky fortæller også om og viser billeder af familien.

Det er nu blevet tid til frokost hos Wenky og det består af noget grillkød, brød og salat.
Det er meget blandet- lige fra nedslidt fodtøj, og det værktøj de brugte, til køkkengrej mv.
Skipper’s bridge ligger her. Herfra det første jump på 102 m. Men det er ikke i brug mere.
Vi var på Riverrafting hele flokken om eftermiddgen - familieudgaven. En del var på frisvømning i floden og andre sprang bump fra klippen.

Dagen slutter med grillparty på Hurleys i to lejligheder hvor der rigtig bliver hygget med den gode mad og med vin fra Peregrine vingården som vi besøgte tidligere. Super afslutnming på en god dag.

Herunder Guide billeder fra Skippers Canyon