søndag den 26. januar 2014

Søndag den 26. Januar 2014, Maori Kulturdag

Skrevet af Grethe og Orla

Vejret vi stod op til var helt forandret fra dagen i går. Skyerne hang lavt og det blæste ret kraftigt, så alle de aktiviteter som vi i går deltog i, blev alle aflyst for dagen i dag. Super heldigt – og at det kunne lade sig gøre - at det blev byttet rundt på de 2 dages aktiviteter.

Derfor var dagens program så Maori kultur dag.

Maori folket har en noget anden kultur end vi er vant til. I korte træk kan man generelt sige at de går meget op i at ha’ det godt sammen, at bevare deres egen kultur og historie, frem for økonomisk rigdom

Tom – vores lokale Maori guide var med os fra hotellet da vi begav os ud til dagens arrangementer. Undervejs til første stop – søen Lake Rotopounamu, samlede vi høvdingen Shane op ved hans bopæl, idet vi ikke bare kan bevæge os i deres land uden at de er med.

Vi gik en tur rundt om søen i alt 5,5 km og undervejs fortalte Tom om skoven der omkranser søen. Her er en del af Maori’ernes ”supermarked” hvad angår specielle planter og lign som bruges i deres husholdning, bl.a peber plante, manuka o.s.v. Vi så mange kæmpe træer, nogen menes at være op til et par tusind år. Han fortalte bl.a. om Rimu træet som også var kæmpe stort og som er meget værdi fuldt. Et af dem vi så, ville være ca 50.000 $ værd. Derfor var der såkaldte ”Covbyer” (a la krybskytteri) der pr helikopter fællede og fjernede et sådant træ for at sælge det.

Efter vandreturen søen rundt fortsatte vi til en anden sø hvor vi fik fortalt mere historie om Maori’erne. Stedet var tidligere lærested for stammens børn, og ved et spec. træ begravede kvinderne tidligere moderkagen efter fødslen, for så havde børnene altid et sted at vende tilbage til. Tom fortalte også om hvordan HAKA dansen var opstået på den lille ø ude i søen som vi havde udsigt til. Shane og Tom opførte dansen for os.

Derefter kørte vi til stammens mødested. Et samlingssted med flere bygninger hvor de samles til forskellige arrangementer. Shane’s søster døde for 4 dage siden, så de sidste dage har de brugt stedet til deres ritualer, sorg bearbejdelse m.m.

Vi blev budt velkommen af Tom’s kone Tamari og hans søster samt andre nært stående Maori folk. I deres Marai – som er et meget helligt rum – blev vi ført ind i (uden fodtøj) og vidne til en ceremoni, som stadig bar præg af det omtalte dødsfald. Der blev talt og sunget på Maori sprog så det forstod vi naturligvis ikke en lyd af. Vi sang også en sang fra de medbragte sangbøger, alt sammen en tilkendegivelse af at de accepterede os og vi dem.

Efter ceremonien blev vi budt på frokost i deres store nybyggede lokale. Her blev vi igen budt indenfor med Maori sang. En rigtig god frokost, og derefter kunne vi stille de spørgsmål vi havde lyst til. Efter endnu en samling i Marai lokalet, hvor vi bl.a. fik forklaret om hvad de forskellige udskæringer betyder, tog vi afsked med stedet og vendte tilbage til hotellet, hvor Maori kultur dagen fortsætter halv otte med Hangi mad. (et stort bål er tændt i morges for at varme sten op som så skal ”stege” kødet.) Det er lidt af en opgave da det har regnet ret så kraftigt siden midt eftermiddag.

Nu er det så lige før dagen slutter. Shane og hans hustru samt Tom og hans hustru deltog i middagen, og bidrog med et par af deres sange, som jo i vore ører, er meget anderledes fra vores – rigtig stamme sprog og opførelse = spændende og stemningsfuld. Vi sang også et par af vore kendte sange/melodier. Efter at vi havde taget afsked med Maori gæsterne, blev der lige sunget en forårs sang samt et par jyske sange fra sangbogen inden de fleste gik til ro. I morgen flytter vi til det sidste hotel vi skal bo på, på NZ