søndag den 2. marts 2014

Søndag den 2. Marts 2014, Kalbarri National Park

skrevet af Karen & Visti

Selvom det var søndag, måtte vi tidligt op og af sted fra vores hotel kl.7 til Kalbarri National Park for at se Natures Window samt Z-Bends. Årsagen var ganske enkelt at det ville blive op til 40 grader C.

Fakta om Parken:
186.000ha med meget skiftende, lav vegetation. Gennem mange millioner år er området blevet eroderet af floden Murchison og dens 70 tilløb af andre vandløb. Løber ad en strækning på 789 km startende i højlandet omkring byen Meekatharra og løber ud i Det Indiske Ocean.

Vandet har formet landskabet som fremtræder smukt med bjergene(rødt af jern, andre mineraler og stenarter).

Dyrelivet er mangfoldigt - blot ser man ikke meget på denne årstid pga varmen - hvor dyrene gemmer sig under de få skyggefulde steder og først kommer frem ved aftenstid, hvor de går ned til flodens beskedne vandmængde for at drikke - ja, selv fra store afstande finder de vej. Der skønnes at være 100.000 vilde geder, et antal vildsvin, kænguruer og emuer, men vi så blot et par kænguruer og vilde geder.

Der findes ligeledes mange vilde blomster, men de blomstrer fortrinsvis i november og december (regntid).

DSCN4919 IMG_0474 IMG_1025

Murchison-floden snor sig gennem landskabet og skaber en "stor mørk slange", hvilket har affødt en vis utryghed hos nogle af de herboende aboriginier, hvoraf flere - især ældre familier - fortsat lever i tiden, hvor man troede på "dreamtime". Dette betyder bla at man ikke sender børnene i skole, men at disse alene skal lære af de ældre aboriginiere og deres mangeårige kultur og traditioner fra livet i Kalbarri Park, som har givet aboriginerne deres levebrød gennem mange generationer. Til gengæld ønsker flere - især yngre familier - at fx deres børn kommer i skole i byerne, hvilket giver konflikter mellem de enkelte familier. Der blev nævnt eksemplet med en pige, der kom på kostskole i 3 år og kun var hjemme en gang pr. år med henblik på - når skolegangen var slut efter 3 år - at virke som "lærer" for andre børn i landsbyen. Det er påfaldende, at det er relativt få aboriginiere, som kommer ind til byerne, og det er især de yngre familier, som har indset og accepteret, at "nye tider" er på vej, og at tilpasning til det australske samfund er den bedste vej for det gamle urfolk.

Efter en bustur på 2x27 km, hvoraf halvdelen var på en støvet grusvej, og som var som et "vaskebræt", nåede vi ind til parkens to hovedattraktioner, som var Natures Windows og Z-Bends. Ved Natures Windows skulle vi have gået en 7 km vandretur ned til floden og op via de smukke klippeformationer på en afmærket rute. Denne rute var desværre lukket pga den høje temperatur, men vi fik alligevel en mindre tur og nød udsigten, dels fra plateauet dels ved besøget ved Natures Window, hvor der blev fotograferet på livet løs gennem "vinduet" med den overdådige udsigt, samt ned i klippedalene.

DSCN4934IMG_1032IMG_0504

Herefter gik busturen videre til et andet "loop" Western Loop, hvor vi også måtte nøjes med en kortere tur. Inden turen sang vi dog morgensang på plateauet (- en herlig ide) i det fri. Turen i parken sluttede med en lidt længere spadseretur ved stedet kaldet Z-Bends. Årsagen hertil var, at floden her danner et Z via sine krumninger - igen skabt igennem millioner af år ved, at floden har skåret sig genn landskabet.

For ca. 5 år siden stod vandet omtrent 15m over normal vandstand pga megen regn i nordlandet, som blev presset mod syd, hvilket gav store oversvømmelser både ved Z-Bends og andre steder i parken, men også nyt liv g energi hos planter og dyr. Ved Z-Bends kommer der næsten dagligt personer, som bruger stedet til klatring og udspring , ligesom turister kommer til stedet for at se de meget velbevarede fossiler, hvor vi bla så en fossil af en større skorpion. Vandet kommer oppe fra højlandet Meekatharra.

Lidt længere oppe ad floden bliver denne, når der er vand nok, anvendt til kano- og kajaksejlads.

IMG_1045 DSCI0415 IMG_0563

En interessant formiddag sluttede med st større indkøb af vand, frugt mv i det lokale supermarked, for som Lone sagde: "Rigtige damer og mænd bærer flue-net i dette eldorado for millionvis af små irriterende fluer, og skal drikke masser af vand!"

Vi havde idag 41 gr. høj sol og først skyer sidst på dagen. Denne uge har været varmerekord i Kalbarri - 8-10 gr. mere end normalt på denne tid(hedebølge)
I Kalbarri Nationalpark kan temperaturen være op til 10 gr. varmere.

Dagen sluttede med at vi mødtes kl.18.45 for at opleve en meget smuk solnedgang, mens flere nød et glas vin eller andet drikkeligt.

Bjarne havde i restaurant fremtryllet ta selv bord med bl.a. gule ærter, ribbensteg og ris a la mande, sylte, rullepølse, frikadeller, romkugler, roastbeef med remolade og ristede læg. Så vi er blevet godt forkælet her af vores danske kok Bjarne. Han har endda bagt boller som vi skal have med imorgen.