tirsdag den 11. marts 2014

Tirsdag den 11. Marts 2014, Sydney Opera House

Skrevet Henny og Verner

1. hele dag i Sydney startede med at vi fik sendt Inger og Per afsted på en 7 timers bustur ned til Per’s søster. Herefter fik vi morgenmad inkl. rugbrød som Helle og Gert s børn havde købt til os.

Kl. 9 vandrede vi ned gennem den gamle bydel The Rocks forbi Katmans hus, krydstogtterminalen og kunstmuseet på CIRCULAR QUAY. Herfra fin udsigt til Harbour Bridge som blev bygget 1930'erne og som stadig er et af Sydney's vartegn.

DSCI0857 DSCI0876

Et andet vartegn er operahuset.
I 1935 udskrev regeringen en arkitektkonkurrende om et stort operahus. Blandt de 237 forslag der kom frem blev det danske Jørgen Utzon der vandt konkurrencen med sit spændende forslag og byggeriet gik i gang, men inden det blev færdig blev Jørgen Utzon uvenner med regeringen og han rejst hjem hvorefter en anden arkitekt måtte færdiggøre byggeriet der dog blev fuldføre efter Jørgen Utzon'tegninger.

Uenigheden mellém Utzon og regeringen var dog så stor at Jørgen Utzon end ikke kom tilbage for at se det endelige resultat selv om regeringen bad ham komme til Australien igen
Ved ankomsten til operahuset fik vi en guidet tur rundt for at se det flotte og populære byggeri.

DSCI0884 DSCN5420

Guiden Merry viste os rundt og hun var virkelig en frisk dame med humor og man kunne virkelig mærke på hende, at hun var glad og stolt over det store arbejde Jørgen Utzon havde lavet. De 10 skaller som huset er bygget af er lavet af mere end 1,5 mill små fliser. Og så er der brugt mere jern til at bygge operahuset end der er brugt til Harbour Bridge.

Først fik vi set operasalen der har plads til 2700 personer Herefter koncertsalen hvor der kan være 1700 mennesker og endelig 1 af de senere tilbyggedes studier hvor der kan være ca 300 i hvert rum. Jørgen Utzon's søn Jan og dennes søn har på bedste vis ført Jørgen Utzon's ideer videre. I dag er Jørgen Utzons tegninger og ideer højt værdsat selv om byggeriet blev meget dyrere end først antaget.
En virkelig stor oplevelse at se det.

Efter besøget på operahuset var en del af os ude og sejle med Jet Boat og alle blev mere eller mindre våde. alligevel en fin fin tur. Frokosten blev klaret på en Subway.
Efter middagen var vi på havnerundfart med Captajn Cook bådene. Endnu en fin tur og Sydney ser også rigtig flot ud fra søsiden.

Sydney Jetboat Tur

Resten af eftermiddagen fri inden vi sluttede af med masser af Pizza'er på tagterrassen. Endelig var der kaffe og isvaffel stadig på tagterrassen med udsigt over til både operahuset og Harbour Bridge.
Efter atter en pragtfuld dag gik vi hver til sit ved 22-tiden.