fredag den 17. juli 2015

Fredag den 17. Juli 2015, Bjarnarhøfn

Skrevet af: Grethe Schmidt og Jytte Friis

kl. 7 stod den morgenfriske flok og ventede på at dørene åbnede til morgenmaden. Det kom lidt bag på de 2 køkkenpiger på hotel Bifrost hvor sultne og kaffetørstige de danske turister var, så de fik travlt, og vi måtte vente lidt.

Trods den langsomme start var alle klar til afgang kl. 8. Første punkt på dagens program var Eiriksstadir, hvor guiden Solveig iklædt vikingetidens kvindedragt, fortalte spændende og charmerende om Erik den Rødes liv og rejser til Grønland. Fortællingen fik vi i Erik den Rødes hus.

Trods den kolde vind, fik vi derefter kaffe og småkager i det fri. Før bussen vendte næsen mod vest, benyttede vi os af muligheden for at få tisset af. På 5. dagen er rutinen med at tisse på kommando fuldstændig implementeret.

P1020450 IMG_3760 P1020455

Turen ud til Bjarnarhøfn foregik langs kysten og gennem dale, hvor vi mødte en del får, som vores rutinerede chauffør heldigvis undgik. Lone skønnede, at det var for koldt at spise i det fri, og fik hurtigt organiseret et forsamlingshus på ruten, hvor vi kunne spise vores medbragte frokost. Inden vi nåede frem til forsamlingshuset var vejret vendt til pragtfuld solskin, og frokosten blev hurtigt arrangeret uden for huset. Der blev dækket op med rødternede duge og en velanrettet smør -selv frokost blev nydt i det dejlige vejr. Stor ros til vore guider for organiseringen, - ternede duge gør en forskel.

Vi fortsatte den smukke tur og lige før Bjarnarhøfn rundede vi Svanefjorden, hvor den sidste optælling viste 16000 svanepar.

På Bjarnarhøfn fik vi historien om grønlandshajen. Vi så en lille film om hvordan de behandlede haj kødet, og vi så en grønlandshaj, som var blevet fanget i et trawl og indleveret dagen før. Fiskelugten var gennemtrængende oppe ved tørrehytten, hvor hajkødet hang side om side i lunser af 10 kg. Der skal de hænge mindst 3 - 4 måneder. Grønlandshajen har udviklet sig til at blive en delikatesse på Island. Der blev efterfølgende serveret 6 måneders hajkød på islandsk rugbrød, som blev skyllet ned med Den sorte Død Bjarnarhøfn har sin egen lille kirke som ejes af familien på gården. Vi kunne lige akkurat alle sidde, mens sønnen fortalte kirkens og altertavlens historie.

 P1020475 P1020477 IMG_3849

Næste stop var en 3 timers sejltur med Seatours ud fra Stykkisholmur. Trods det flotte vejr iførte alle sig varmt tøj og regnbukser. Kikkerterne og fotoapparaterne blevet fundet frem, da vi nåede ud til en af de mange små øer. Den dygtige kaptajn sejlede så tæt på fugleøerne at vi næsten kunne klappe fuglene. Vi så bla. søpapegøjer, mallemukker, skarv og swartbag på meget tæt hold, siddende på smalle hylder på klippevæggene.

Vi sejlede videre ud i fjorden, hvor trawlet blev sat ud på bunden. Der blev skænket hvidvin og gjort klar, og vi ventede i spænding, da trawlwt blev hevet op. Der var rigelig af kammuslinger, søpindsvin, store søstjerner og en meget stor krabbe. Besætningen, Lone og Fridrik fik hurtig åbnet muslingerne og søpindsvin, så alle kunne få mulighed for at smage den friske fangst, sammen med et glas kold hvidvin. Efterfølgende blev ankeret kastet , mens vi nød den lækre buffet, som indeholdt en del spændende fiskeretter, bla vågehval, sild og laks.

Hele dagen igennem fik vi god information fra Lone og Fridrik om de områder vi kørte i og desuden underholdt Fridrik os med folkeviser, sagaer og hans egen slægts historie. Han er en formidabel fortæller.

På vejen tilbage til Bifrost holdt vi et pitstop for at tanke alle op. Bussen fik diesel og vi fik handlet is, slik m.m. Tilbage på hotellet var der hurtig ro efter en dejlig dag.