torsdag den 16. juli 2015

Torsdag den 16. Juli 2015, Ice Explorer på Langjökul

Skrevet af Birthe og Bent Erik

I dag havde vi to fødselsdage nemlig Minna og vores chauffør/guide Fridrik. Allerede under morgenkaffen blev der sunget fødselsdagssang for de to. De må begge have været meget artige i det seneste år, fordi vejret var med os fra morgenstunden.

Lone forklarede os dagens rute og program.

Vi kørte parallelt med den gamle kongevej, som Christian den 10. og dronning Alexandrine havde kørt ad ved et besøg i 1907.

Første stop var herefter Pingvellir hvor vi besøgte den lille trækirke. Her fortalte Fridriks svigersøn - leder af det historiske område, om kirkens historie, hvorefter vi med Fridrik ved orgelet sang vores morgensang.

IMG_3632 IMG_3643 IMG_3649

Vi kørte herefter mod Husafell via den gamle vej. Vi kørte gennem et meget smukt område med mange vulkaner. Lone uddybede emnet om vulkaner og henviste til Henning Andersens hjemmeside vulkaneksperten.dk. Samme har også netop udgivet en bog om Hekla. På vejen passerede vi Reykholt og Fridrik fortalte levende om høvdingen Snorri Sturluson der huserede herfra. Reyholt er et historisk sted i Islands historie.

I Husafell fik vi en dejlig frokost og fortsatte herefter til gletsjeren Langjøkul, Islands næststørste. Her ventede et stort amfibielignende køretøj, der skulle bringe os op ad gletsjeren til en højde på ca. 1.550 meter. Vi startede i ca. 700 meters højde. Ved endestationen var indgangen til de nyetablerede grotter og tunneller ind under gletsjeren. Vi blev delt op i to hold og blev guidet igennem og oplyst om hvorledes gletsjeren var opbygget. Vi gik ca. 550 meter igennem. Det tog 1 år at lave tunnellen, og den blev første gang taget i brug i juni måned i år.

IMG_3681 IMG_3693 IMG_3694

Vel nede ved igen bussen blev der serveret kaffe/the og fødselsdagskage i strålende solskin.

Herefter besøgte vi vandfaldene Hraunfossar og Barnafoss. Solen skinnede, og vi fik det flotte turkisblåfarvede vand at se. Vi fik også sagaen om enken der efterlod sine børn hjemme juleaften. Børnene faldt senere i elven da de ville følge moderen til kirken.

Sidste stop var det varme område ved Deltithungar. Her blev der kogt æg i det kogende vand. Æggene blev herefter spist sammen med tomater indkøbt fra Fridheimar som vi besøgte i går.

En rigtig god og oplevelsesrig dag med vejret med os fra den allerbedste side.