lørdag den 18. juli 2015

Lørdag den 18. Juli 2015, Tørvegården Glaumbær

Skrevet af Kirsten Trige.

Vi forlader hotellet kl. 8.30 og kører i ca. 1.30 time mod Hvammstangi. Området vi kører igennem er et af Islands smukke landbrugsområder. Området er også kendt for sit meget professionelle opdræt af heste, fortæller Fridrik. Det anslås, at der er ca. 75.000 heste i Island. Hesten er gennem tiderne i Island blevet kaldt " Den nyttige tjener". Den islandske hest har 5 gangarter - gang, tølt, trav, galop og nogen kan også gå pasgang. " En god vilje og et mildt sind" stod der i en af bøgerne var de vigtigste egenskaber for racen.

I Hvammstangi har vi mulighed for at købe hjemmelavede souvenirs i en lille forretning der ligger på havneområdet. Forretningen er en tidligere købmandsforretning. Udenfor bliver der serveret kaffe/te og kage som Lone har haft med fra Bifrost - dejligt.

Derefter går turen videre gennem " Dalerne" . Lone orienterer os om islændingenes generelle forhold vedr. løn og skat. Vi er temmelig overraskede over, at " manden / kvinden på gulvet ikke tjener mere end tilfældet er og at det ofte er nødvendigt at have 2-3 jobs.

Islændingene betaler mellem 37- 46 % i skat.

Fridrik orienterer os om områdets vigtige betydning gennem tiderne. Det er her de store jordbesiddere bor. Nogen mener endda, at det er herfra Island regeres.

Området er også kendt for sine mange lakseelve , som udlændinge betaler mange penge for at fiske i.

Så ankommer vi til Tørvegården Glaumbær. Tørvegården er bygget med udgangspunkt i vikingetidens langhuse. Islændingene skabte en tradition med mange huse, internt forbundne og bygget af tørvemure og med tørvetag. De fleste små og undseelige, men enkelte store og pompøse , som Glaumbær. Vi var inde og se huset der har en 20 m. lang central gang hvorfra man kan komme ind i husets øvrige rum. Der må have været meget mørkt og fugtigt i huset.

IMG_3869 IMG_3883 IMG_3879

Derefter gik turen ned til nabohuset som er et helt almindeligt gult træhus. En skøn duft af kaffe tog imod os inde i de lavloftede stuer, hvor der var smukt dækket op med stivede duge, gammelt porcelæn og roser i vaser. Vi fik traditionel islandsk mad. Dampkogt maltbrød , som bliver bagt/ kogt i nedgravede beholdere i ca. 24 timer. Brødet blev serveret sammen med røget laks. Laksen er røget over tørret fåremøg, der giver kødet en særlig delikat ;-) smag. Vi fik også en mad med røget fårekød. Derefter fik vi ååååååøm mklejner med kommen og tynde pandekager med sukker. To slags kager der ofte ser ¨ø_veres til kaffe i Island.

Tureån gik så videre til kirken der ligger lige ved siden af tørvehuset. Kirkens placering er ste

det hvor man mener at Snorri Thorfinnsson lod en kirke opføre, mens moderen foretog en pilgrimsrejse til Rom. Moderen, Gudridur Thorbjarnardottir, er den kvinde der først rejste til Vinlandet og så kom tilbage med sin søn Snorri. Det første " hvide" barn født i Vinlandet. Der står en statue udenfor kirken af mor og søn.

IMG_3892 IMG_3895 P1010305

Den oprindelige kirke mener man, stod sikkert for " glaumbærrene" som et symbol på de nye tider omkring år 1000, hvor hedenskabets fik stærk konkurrence af kristendommen. Snorris kirke blev den første i en lang række af gudshuse på stedet.

Bussen stod parat og vi kørte til næste overnatningssted - Skjaldarvik. Et gammelt plejehjem der er bygget om til Guesthouse Skjaldarvik. Der var her mulighed for en ridetur på de pragtfulde islandske heste. Vi var en flok der fik en dejlig tur langs stranden med skrigende måger og snepper omkring os. Resten af gruppen gik ture og/ eller nød stedets dejlige Hotpool.

Om aftenen blev der serveret en fantastisk skøn 3-retters mad. Dagen sluttede med fællessang . Fridrik spillede til og sang smukke islandske viser. Endnu en skøn dag var gået.