mandag den 6. juli 2015

Mandag den 6. juli 2015, Calgary Stampede

Skrevet af Lene og Bjarne

Efter veloverstået morgenmad kører vi ud af Calgary på indianerhøvdingen Deerfoot’s vej med kurs mod prærien og Fareview Colony – et landbrugskollektiv beboet af Hutteritter. Kollektivet består af ca. 50 personer (14 mænd) som lever i et fællesskab med fælles økonomi, madlavning, spisning og ikke mindst den samme trosretning. De har deres egen skole, laver de fleste af deres forbrugsvarer selv, lige fra sæbe til træmøbler. De har ingen fjernsyn og kun i begrænset omfang mobiltelefoner. Desuden køber de intet uden at de kan betale det kontant, og det er åbenbart ganske fornuftigt – aldrig har vi set et så veltrimmet storlandbrug.

DSC05689 IMG_2338 DSC05699

Bedriften består af 12.000 ha præriejord, som dyrkes med korn, raps og lign. De har et mindre kvægbrug med malkekøer og malkerobot. De har slagtesvin, ænder, høns og slagtekyllinger, som vejer ca. 4 kg når de bliver slagtet. Og så har de en maskinpark der ser ud som om alle maskinerne lige er købt og helt nye. Hemmeligheden er, at når de er færdige med at bruge maskinerne vasker mændene dem og efterfølgende polerer konerne dem!! Alle maskiner inklusive flere lastbiler står altid inde om natten.

Vi får serveret frokost bestående af kæmpekylling med tilbehør. Bl.a. pomme frites (for første gang på hele turen) og varme nykogte rødbeder. I spisesalen sidder vi placeret efter deres skik – damerne på højre side og mændene på venstre side, og nogenlunde i aldersrækkefølge.

IMG_2339 IMG_2352 IMG_2357

Frokosten afsluttes med sang af Hutteritternes pigekor og vores egen morgensang.

Herefter går turen tilbage til Calgary, hvor Jens viser os lidt rundt i Dovn Town. Så bliver vi sluppet fri for shopping m.m., inden vi kl. 17 samles igen i Den danske Klub, hvor vi får serveret en virkelig god middag.

Under middagen skal vi have afgjort en lille konkurrence om hvor mange kilometer vi i alt har kørt med vores bus. Der er ret stor forskel på buddene, men vinderen bliver Kaj med 3865 km.

Nu går turen til ”Stamperede Ground” – verdens største udendørs show, med alt fra rodeo, hestevædeløb, supershows og gøgl i lange baner. Vi ser en konkurrence med 6-spand hestevogne, hvor man kører fire hold mod hinanden, og efter en 360 graders vending skal køre en omgang på løbsbanen. Det gælder selvfølgelig om at komme først. Kusken skal virkelig have styr på hestene og så bare fuld fart fremad.

IMG_2397 IMG_2472 DSC05918

Aftenen slutter med et fantastisk show og et kæmpe fyrværkeri.

Herefter tilbage til hotellet efter endnu en fantastisk dag, kun uheldigt at turens eneste rigtige regnbyge har besluttet sig for at falde lige under dette show.