onsdag den 23. september 2015

Onsdag den 23. September 2015, På vej til Yosemite

Skrevet af Mona

Turen ud af San Fransisco gik bl.a. ned gennem finanskvarteret. Ruten ud af byen kørtes efter kort og ikke GPS da den forlængede turen ca. 3 gange. Vi kørte over Bay Bridge - på underste etage. Vi så den gamle bro, som er ved at blive taget ned. Det arbejde kan tage op til flere år. Den blev ødelagt ved jordskælvet i 1989.

I 1906 var der et stort jordskælv, der blev målt til 8,3 på Richterskalaen. 826 mennesker mistede livet og 300.000 blev hjemløse, de boede i teltlejr ved det der i dag er Golden Gate området. Der var dårlige sanitære forhold, og der var fyldt med rotter.

Hjælp kom fra hele verden, der blev givet 8 mil. dollars til oprydning og genopbygning.

The Palace of fine Arts, blev bygget i 1915 og det står stadig, og det havde man ikke troet.

En del af strømmen til San Fransisco kommer fra Hoover Dam, og en del kommer også fra vindmøller. Hoover Dam producerer 4 mia. MW om året.

Der var stærk morgentrafik ind til San Fransisco. Det fortsatte i lang tid.

1-dag12 3-dag12 4-dag12

Vejret i dag så ud til at skulle blive endnu en varm dag. Det var dog ikke så klart som forleden dag, da vi skulle gå over The Golden Gate Bridge, som for øvrigt var en formidabel oplevelse for mig. Vejret den dag var faktisk den første varme dag i San Fransisco i lang tid, så vi var meget heldige.

På vores vej til Yosemite Nationalpark kører vi gennem et meget goldt og bakket område med mange vindmøller. Senere kom vi til et område med frugt og oliventræer ved Manteca og Escalon, der ligger ved vej 120, som fører os lige ind til Yosemite. Tidligere kunne nogle af disse områder blive oversvømmet ved forårstid, når sneen smelter i bjergene og floderne fyldes med vand og går over sine bredder. Vi er ca. 20-25 m. o. h.

Nu ved Tuolumne Meadows skifter landskabet, og der er nu kvægfarme. Farmerne får støtte til fodring af dyrene pga. den efterhånden 5 år lange tørke. Vi er nu ca. 300 m. o. h. Vi spiste frokost ved Mary Laveroni Community Park, Groveland CA. Her er vi i 815 meters højde. Stedet kaldes: Indgangsportalen til Yosemite. Nationalparken er på UNESCO's Verdens Kulturarvsliste. Yosemite Nationalparken har 125 års jubilæum i år.

9-dag12 20-dag12 21-dag12

Indgangen til selve nationalparken er i ca. 1600 meters højde. Parken er på 308,000 ha.

Yosemite dalen er 13 km lang, 1 1/2 km bred og 3028 ha.

Den består af 1287 km vandreruter, 240 fuglearter, 80 pattedyrarter, 1400 blomster og plantearterarter, 37 træerarter, 3,5 mill. besøgende om året.Det koster 20 dollars pr. bil for at komme ind i parken, hvilket giver adgang til parken i en uge.

Man kan se, at der er en hel del skov, der er brændt. Skovbrande opstår tit og ofte pga. menneskers uforsigtighed, men også ved lynnedslag. Skovbrande, der er kontrollerede er for at skoven kan forny sig selv. Frøene kræver varme for at kunne spire. Det er i USA, det foregår sådan. I august 2013 opstod der en stor brand, som bredte sig ind i Yosemite Nationalpark og var årsag til at 4200 ha skov brændte og tillige mange boliger i parken. 2000 brandmænd arbejdede med at slukke branden.

Da vi var kommet ind i parken, kørte vi ad Southside Drive langs med Merced River, og på et tidspunkt drejer vi ind på Glacier Point Road. Vi havde fået at vide, at vi kunne køre op til Glacier Point, men det viste sig, at det kunne vi ikke, så derfor gik vi i stedet op til Sentinel Dome i 2476 meters højde. Vi gik 241 højdemeter op, ca. 4 km. Efter at vi havde nydt udsigten og fået pusten igen og en energibar gik vi tilbage. Trætte og i godt humør kunne vi så sætte os i bussen og slappe af på vejen til El Portal, hvor vi bor på Yosemite View Lodge. Vi spiste til aften på hotellet. Vi fik ørred med grøntsager og ris dertil. Det smagte godt. Vi kunne så se tilbage på endnu en dejlig dag med masser af gode oplevelser og flotte naturscenerier.