tirsdag den 15. september 2015

Tirsdag den 15. September 2015, Solvang

Skrevet af Hanne & Karsten

Vi vågnede til gråvejr i Solvang! Dejlig morgenmad på Green House og så afsted til den danske kirke. Vores guider Jens Erik og Marie var med hele dagen og fortalte levende om byen og livet her. Begge taler rigtig godt dansk. De bød velkommen, og første stop var kirken, som er opført i 1928 og ligner en dansk landsbykirke. Der er ingen statsstøtte til kirken eller kirkegården - medlemmerne betaler alt selv. Nu om dage foregår gudstjenesterne kun på engelsk undtagen lille juleaften, hvor der kommer en dansk præst.

1-dag4 3-dag4 6-dag4

De fortalte, at Solvang startede i 1911 og nu bor her ca. 5000 med 1,5 mill. turister årligt - noget af en fremgang. Overalt ser man dansk indflydelse med danske flag, HC Andersen Museum mv.
Derefter kørte vi forbi Los Olivos - oliverne - men i dag er det vin, det drejer sig om.
I Santa Ynez besøgte vi det Historiske Museum med gamle hestevogne - carriage waggons - samt en større mængde utrolig flotte sadler og andet cowboy udstyr. Dalen Santa Ynez består af 5 byer: Ballard, Santa Ynez, Los Olivos, Solvang og Buellton - etableret fra 1881-1920.

9-dag4 12-dag4 13-dag4

Dalen er hjemsted for en stærk voksende vinproduktion af høj kvalitet. Vi besøgte vingården Gainey, der er 30 år og ejet af Jens Eriks datter og svigersøn. Mikroklimaet her er perfekt til vinproduktion med kolde nætter og varme dage. På grund af varmen plukkes vinen om natten med projektør på. De sidste 5 år har der været tørke, hvilket er udfordrende for producenterne. F.eks i år var høsten 6 uger tidligere end normalt. Erik, som oprindelig kommer fra Trelleborg gav os en flot indføring i vinproduktionen. Vi smagte først på druerne ved vinstokkene og derefter 6 vine af høj kvalitet.

Så tilbage til Solvang med frokost i Bit of Denmark - der var alt fra sild til frikadeller. Vi mødte ejeren danske Henning, som nu er 85 og stadig taler flot dansk.

Eftermiddagen var fri til shopping mv. Om aftenen kørte vi til en rigtig fancy restaurant AJ Spurs, hvor vi fik suppe, steg og is a la cowboy i rigelig mængde. Vi kunne mellem retterne underholde os med udstoppede dyr af alle slags - f.eks. en bisonokse og en kæmpe isbjørn. Atter en rigtig god dag.