tirsdag den 22. september 2015

Tirsdag den 22. September 2015, Alcatraz

Skrevet af Jens Ude, Bente og Jens Peter.

I dag skulle vi besøge Alcatraz, som vi havde glædet os meget til.  Alcatraz er èn af San Franciscos største turistattraktioner i dag. Afgang fra hotellet kl. 8:30. Vejret var blevet koldere, så vi måtte have en bluse på, men det er måske mere "San Francisco- vejr". Vi gik til peer nr. 33 - en frisk lille morgentur. Godt vi havde billetter, for den første ledige tur var den 28. september eller 04. oktober.

Afgang fra peer 33 kl. 09:35 med Alcatraz - line. På fordækket af skibet snakkede vi om, at det var godt at vi besøgte Golden Gate broen i går i solskin. Gråvejr og blæst passede måske bedre til den lidt dystre stemning på Alcatraz. Vi blev sejlet over samme sted som fangerne og gik i land samme sted.
Vi blev budt velkommen af en mandlig ranger og så derefter en film om Alcatraz`s historie fra starten som et militært anlæg med soldater og kanoner til at forsvare indsejlingen til bugten. Senere blev bygningerne anvendt til militærfængsel og fra 1934 - 63 blev øen anvendt til anbringelse af USA`s mest berygtede forbrydere, som man ikke kunne "have" i andre fængsler.  Alcatraz var på samme tid meget langt væk fra dagligdagen i San Francisco og alligevel tæt på, da de indsatte kunne høre larmen fra byen og havnemiljøet, særlig slemt var nytårsaften, hvis vinden var i den rigtige retning.

2-dag11 3-dag11 4-dag11

Rundvisningen startede i et stort rum, hvor fangerne i sin tid skulle afklæde sig, for derefter at blive afluset med brusebad m.m. Tankerne gik i retning af 2. verdenskrigs koncentrationslejre. De indsattes rettigheder var: mad, beklædning, husly og tilsyn af en læge. Hvad der kom derudover, var noget man skulle gøre sig fortjent til. Vi kom med på Lones hold, hvor hendes fortælling sammenholdt med lydoplevelser via de udleverede hovedtelefoner gav et fantastisk godt indblik i livet i fængslet - lige fra dagligdagen til flugtforsøget 11.06.1962, hvor 3 fanger flygtede via en skakt, som de havde gravet adgang til med hjælp af skeer. Det havde taget dem et år at grave sig adgang til skakten. Hvor der er vilje, er det vej. De flygtede via taget, og man mener, de er flygtet i en båd lavet af regnjakker. Man ved ikke, om de er omkommet eller lever et eller andet sted.

8-dag11 9-dag11 12-dag11 14-dag11

Der arbejdede 90 personer på Alcatraz - 8 timer ad gangen, men derudover boede der også familier derovre, og vi hørte bl.a., hvordan børnene blev sejlet til San Francisco for at gå i skole.
Alcatraz har i alt huset 1.545 fanger, og der har i tiden været 14 flugtforsøg. Blandt de indsatte har der været Al "Scarface" Capone, "Robert Stroud, the "Birdman of Alcatraz" and George "Machine Gun" Kelly.

I 1963 indså man, at fængslet var for nedslidt til at kunne fungere som fængsel. I den tidligere spisesal, var der en inskription, der sagde: "Alcatraz was never no good for nobody".
I 1969 blev øen besat af indianerne. De havde mange forhandlinger med regeringen om at købe det, men det endte med, at indianerne til sidst blev fjernet med magt i 1971.

Efter rundvisningen kom vi til shoppen, hvor en tidligere indsat William G. Baker signerede en bog om ham selv og livet i fængslet. Vi købte en og fik også taget et foto af ham. Han så fredelig ud i dag, men det var han vist ikke dengang.

Kl. 13.00 sejlede vi tilbage til fastlandet, og eftermiddagen var til egen disposition, der blev brugt til shopping, afslapning m.m.