mandag den 7. juli 2014

Mandag den 7. Juli 2014, Hutteitter & Stampede

Skrevet af Bjarne og Bente Brix Jensen

Den sidste hele dag startede med høj sol fra morgenstunden. Jens fortalte os på vej ud til hutteitterne lidt om området, skoleferier og bilpriser. Han fortalte også at Alberta stod for 180.000 km veje.

RIMG0720 IMG_0220 RIMG0730

Hutteitternes historie går tilbage til 1500 tallet. I dag er der ca. 50.000 i denne bevægelse, som lever i et samfund hvor man ejer tingene kollektivt. Har fælles religion som følges ret stringent. Familierne bor dog i egne lejligheder i kollektivet. I dette kollektiv var der ialt 52 personer. Hutteitterne er meget dygtige landmænd. De driver 12.000 acres. De havde såvel malkekvæg som svineproduktion og kyllingehold. Alt var meget veldrevet med det nyeste indenfor maskineri og teknologi. I deres privatliv levede de ret sparsomt og en stor del af deres forbrug stammede fra egen produktion. Mændene passede markerne, mens kvinderne passede husholdningen, børnene og hjalp til i staldene. De unge mænd bliver i kolonien, mens kvinderne bliver giftet bort i andre kolonier når de er 22 - 28 år gamle. Alt var meget velorganiseret med plane og opgaver. Vi må dog konstatere at med al den nye tekonolo der var i kolonien var man nødsaget til at søge viden udefra.

IMG_0238 IMG_0244 DSC_0586

Vi kørte tilbage til Calgary og spiste frokost i Conféderation Park. Herefter viste Jens rundt i Downtown og fortalte om de store bygninger. Herefter blev vi sluppet løs i Calgarys gågade inden vi sidst på eftermiddagen mødtes i Den Danske Klub. Vi spiste middag sammen med nogle af klubbens danske medlemmer. I klubben var der 3 individuelle klubber. Naverklubben, garderklubben og buisnissklubben. Det var under et besøg i den danske klub sammen med 22 glade gutter at Jens mødte sin Pat i 1970. Der var denne aften kun 2 piger i klubben, så Jens må virkelig have gjort et godt indtryk på hende.

Efter middagen kørte vi ud til Stampede ( løbske heste) Ground hvor vi så et noget specielt hestevæddeløb med wagons. Efter løbet var der et show med dansere, gøglere og artister. Showet havde et højt teknisk niveau, men lyden var desværre tilsvarende høj. (Måske skulle Lone næste år medtage ørepropper til alle). Showet sluttede med et meget stort og meget flot fyrværkeri.

En lang og begivenhedsrig dag som sluttede omkring midnat.