onsdag den 16. juli 2014

Onsdag den 16. Juli 2014, Den Gyldne Cirkel

Skrevet af Stine og Gunnar.

Dagen i dag stod vi op til det smukkeste solskinsvejr med udsigt til bjerge, som spejlede sig i en blikstille sø. Det smukke vejr skyldtes naturligvis Fridriks fødselsdag, og vi startede naturligvis med at synge fødselsdagssang.

Efter en dejlig køretur gennem et smukt landskab når vi til dagens første stop - Geysir. Undervejs er vi kørt igennem frugtbar landbrugsland med hovedvægt på kvægdrift og fårehold. Området er også et yndet ferieområde med masser af sommerhuse samt en golfbane. Vejen vi kører ad er kendt som en del af "Den Gyldne Cirkel".

P1050578 P1050580 P1050598

Fremme ved det geotermiske område, hvor høj- og lavtemperaturområdet mødes, så vi den aktive geyser "Strokkur" i udbrud flere gange. Den springer 25-35 meter ca. hvert 6-7 minut. Den største geyser i området "Geysir" har ligget i dvale siden 2001. Den sprang 70-80 meter. I området løber der små bække, hvor vandet er 80-100 grader varmt. Rundt i området findes såkaldte "bakteriemåtter" i forskellige farver, der indikerer temperaturen. Rød angiver højeste temperatur. Island planlægger at nationalisere alle naturseværdigheder, og i fremtiden må turister regne med at skulle betale entre.

Vores næste stop var det smukke vandfald "Gullfoss", som er dannet af smeltevand fra Langjøkull - Islands næststørste gletscher. Gullfoss løber i en kløft, der er 70 m dyb og 2,5 km lang. Der er to fald - det mindste er 11 m og det største er 21 m. Der falder op til 110 kubikmeter vand pr. sekund.

P1050607  P1050629

I Reykholt besøgte vi Fridheimar, som er et familiedrevet hestestutteri og gartneri, hvor der dyrkes tomater og agurker året rundt. Først så vi et flot hesteshow med islandske heste, der præsenterede de fem gangarter, som islandske heste magter. Derefter gav Helena (fruen i huset) et fyldestgørende foredrag om tomatdyrkning. På grund af de varme kilder er det muligt at dyrke tomater her. Alt foregår fuldt automatisk. Skadedyrsangreb findes ikke. Der importeres humlebier fra Belgien til bestøvning - en kasse med en dronning og 60 arbejdere pr. uge. Der produceres 1tons tomater pr. dag. Planterne udskiftes to gange årligt og kan blive helt op til 9 m høje. Vi afsluttede besøget med at smage "tomatsnaps". Skål!

P1050651 P1050658 P1050669

Dagens sidste stop var Islands første bispesæde - Skalholt. Her har der gennem tiderne været opført fem forskellige kirker, de fleste af dem var trækirker, som er nedbrændt. Skalholt var også Islands første hovedstad, som blev ødelagt ved et kæmpe jordskælv i 1749, og derefter flyttedes hovedstaden til Reykjavik. I dag kan man stadig syd for kirken se reminiscenser fra den gamle by med dens overdækkede tørvegrave. En rekonstrueret gang fører i dag fra byen og ind i kirkens krypt. I 1963 blev den nuværende kirke indviet. Den er opført ved hjælp af donationer fra ind- og udland og bruges idag til gudstjenester samt mange koncerter. Kirkens indre er rigt udsmykket med et stort antal smukke glasmosaikker fremstillet af kunstneren Helgadottir. Altertavlen er lavet af italiensk knækmosaik og viser bibelmotiver. Alltertavlen er udført af Nina Tryggvadottir. Døbefonten er en gave fra Grønland, og orglet er dansk.

IMG_0266 P1050694 P1050696

I krypten under kirken finder man forskellige effekter fra de tidligere kirker, samt en velbevaret bispesarkofag. I sarkofagen fandt man endvidere en velbevaret bispestav, som i dag findes på museum i Reykjavik. Ved siden af kirken er opført en model af et gammelt tørvehus i samme byggestil, som vikingerne anvendte. Indvendig er huset beklædt med tømmer fra Norge.

Tilbage på hotellet igen var der mulighed for at få bad i de varme kilder, som ligger i nærheden.

I aften spiste vi lækker lam og efter middagen hyggede vi os sammen med sang og musik. Fridrik spillede på guitar og Folmer havde medbragt sin harmonika.

En festlig afslutning på endnu en dejlig dag i Island.