onsdag den 23. juli 2014

Onsdag den 23. Juli 2014, Djupivogur

Skrevet af Bente og Niels Henning

Vi stod op til en solfyldt morgen i Eigilstatt. Det er en dejlig lille by med smukke omgivelser. Der er langt til horisonten, og sneklædte bjerge i det fjerne. Klokken 9 starter turen, præcis som hidtil. Det er strålende solskin og vi har fået en dejlig morgenmad, incl. vores lille morgensnaps. Vi stopper ved Netto for at hente proviant til turen. Lone og Sønneve handler, og vi synger morgensang. Det er første gang vi skal klare det selv, men nu er vi jo også øvede, så det gik derfor i fin stil. Det var dejligt at stige ind i bussen og se Inge uden turban, nu kan hun igen få luft til håret.

Fridrik har har forhørt sig om vej- og vejrforhold. Der er megen tåge på den planlagte rute, og han har derfor valgt plan B. Denne rute går langs nogle af østfjordene. Fra Egilsstadir går turen ned gennem dalen mod Reydarfjord. Et storslået landskab, som viser os hele den Islandske farvepalet.

IMG_0713 P1060385 IMG_0730

Fridrik underholder som sædvanligt med islands historie, natur og geologi. Dejligt med en chauffør med så stort et kendskab til sit land. I Reydarfjord er der bygget en aluminium fabrik. Den producerer 300.000 tons aluminium, og skulle bidrage til aktivitet i udkantsområdet. Derfor måtte man bygge en 6 km lang tunnel gennem bjerget. Den kører vi igennem til Fåskrudsfjord, som i 1800 tallet var base for Franske fiskere. De byggede bl.a kirke og hospital, og i byen findes franske gadenavne. Der afholdes årligt fransk fest i byen.

I denne fjord kører vi på gammel havbund, idet landet har hævet sig.

Vi er heldige med vejret, og det gør turen langs fjordene til en ekstra flot oplevelse. Ud for Fåskrudsfjord ligger øen Skrudur. Den rummer et rigt fugleliv, men der er ingen adgang for turister. Vi kører langs fjordene Stødvarfjord, Breiddalsvik og Berufjord, inden vi gør stop i Djupivogur. Byen er en gammel dansk handelsstation. Man har ikke mange fiskekvoter, så fiskeriet er næsten gået i stå. Derfor har man prøvet at tiltrække turister med bl.a. æggene, som vi senere skal se.

P1060406 P1060415 IMG_0595

Vi starter med et stop ved toiletterne, hvor der hurtigt opstår en tissekø. Det lykkes dog at få alle igennem, og så går turen videre til "stenmanden" Audun. Det er helt utroligt, hvad der gemmer sig i fjeldet i dalene. Han har fundet sten i alle størrelser, som han saver over med sin specialsav til 1.000.000,00 Isk. Herefter sliber han dem, med sand i flere dage og fremtryller dermed de mest fantastiske farver, som stenene gemmer i sig. Bjergene rummer ikke kun trolde og elver, de rummer også fantastiske farver og mønstre, hvis man først lukker op for dem.

Stenmandens have er også noget for sig selv. Her er stenene i deres mere naturlige form farver. De bliver vogtet af havenisser i alle knap så naturlige farver.

Efter stenbesøget har vi alle fået en sund appetit. Vi har fået lov til at slå feltkøkkenet op på byens campingplads. Her får vi dejligt specialrøget laks og ditto lammekød, samt lækker ost og brød, så nu kan vi klare os til aften. Vi sidder alle på fine numsepuder, og det er noget Sønneve kan lide, at vi alle er nede på jorden. Vi har det bare rigtig hyggeligt, her i den dejlige natur.

Efter frokost er det igen tid til lidt kultur. På havnen i Djupivogur har kunstneren Sigurdur Gudmundson udformet 34 granitæg. Granitten er fra Kina og ikke fra Island. Æggene er udformet som de rigtige fugles æg, men i overstørrelse. Kunstudstillingen i bygningen ved siden af var kinesisk inspireret moderne kunst. Bl.a en video hvor 2 personer smider affald ud af en bil, som en 3. person skubber af sted. Den kan måske anvendes til opdragende formål - meget effektfuldt.

Hos Gunnar så vi stenene i deres mere naturlige form. Han er virkelig en hyggelig original, der har samlet sten hele sit liv.

P1060437 P1060446 P1060478

Efter endnu en tissepause, hvor nogle også købte en rigtig god Islandsk is, går turen videre. Vi skal nu holde udkik efter rensdyr, men foreløbig gemmer de sig lige så godt som hvalerne gjorde. Klippeformationerne er dog et fantastisk syn, så der er nok at se på. Vi gør holdt ved den sorte strand. Her har naturen leget slibemaskine. Flotte små og større sten helt slebet runde og glatte. Efter besøget på stranden blev bussen nok et par kg tungere, da vi var nogle som måtte have de fine sten i farverne sorte, grå, grønne, røde m.m.

Så når vi frem til dagens hotel, Hotel Jøkull/glacier i byen Nesjum. Klokken er 6, og vi kan nu slappe af til kl. 19.30, hvor maden serveres.

Og hvilken mad. Det var bare MØF

Efter aftensmaden er vi igen på vej "Mellem Esbjerg og Fanø" Volmer og Fridrik giver den hele armen på deres instrumenter medens vi andre lægger stemmer til sangene i det medbragte sanghæfte og en rigtig god dag afsluttes på fornøjelig vis.

Mange tak for endnu en god dag!