tirsdag den 15. juli 2014

Tirsdag den 15. Juli 2014, Reykjavik

Skrevet af Birgit & Folmer Pedersen

Efter en god nats søvn og lækker morgensmadsbuffet på Hotel Natura er vi klar til afgang 8.45, hvor Fridrik, vores buschauffør, er klar til at køre, er klar til at fortælle om Reykjavik. Forbi Landsbyhospitalet, som bl.a. er berømt for lav børnedødelighed på fødselsgangen. - Igennem universitets- og skoleområdet og forbi Vigdis Fingabottirs hus (tidligere præsident) - forbi huset med de Islandske håndskrifter, der opbevares i kælderen. De er ikke tilgængelige for besøgende. 11 grader varme og ind imellem solstrejf og lidt regn.

Vi besøger Halgrimskirken, der er Rejkjaviks nationale helligdom - 7.000 mennesker er tilknyttet. Tårnet til kirken er 73 m højt. En rigtig kendt arkitekt: Gudmund Samuelsen har stået for byggeriet af kirken + mange andre bygninger på Island. Orglet har 5.270 piber. Vi synger vores morgensang i kirken.

P1050503 P1050491 P1050498

Rejkjavik, er en stor flot by. Vi kører videre - forbi havnen med kæmpestore fiskefaretøjer, og stor skibsværft er der også. Sct. Josef Hospital er nu omdannet til Alsheimers hospital.

I byen er tyske, franske og russiske ambassader. Videre til rådhuset, hvor der samtidig fortælles, at der er 1 mill. turister årligt på Island.

Videre til domkirken, hvor der er 9.000 mennesker tilknyttet. Der er en flot dekoreret altertavle, som en sølvsmed har været med til at dekorere. Thorvaldsen har stået udformning af dåbefonden.

Videre til Altinget, som vi ser udefra. En lille tur op i byen - turistgaden og derefter til koncert- og musikhuset Harpa, der nærmest er glasmosaikbygning, der sjangerer i flotte farver både inde og ude. Der har Olafur Eliason været meget involveret.

P1050510 P1050519 P1050520

Ud af byen hvor vi gør holdt ved Uldvareoutlet. Videre ud i det store åbne med store vidder, bjerge og store pipes (store rør) der transporterer varmen (26 km rør) fra den varme undergrund og ind til byen. Store grønne landskaber - til Tingvala søen, der ligger 100 m o. havet og der er en storslået udsigt. Høje klippevægge på den ene side af vejen og grønt på den anden side af vejen. Vi gør holdt v. Pingvellir, hvor vi går en tur gennem en stor kløft i let regnvejr - fantastisk flot - vi fik fortalt om skjold-, kegle- og spaltevulkaner i forbindelse med orientering om kontinentalpladers forskydninger. Samtidig fortæller Fridrik og Lone om Altingets historie og udvikling.

P1050546 P1050549 P1050561

Vi kører videre til Laugarvatn, hvor vi indkvarteres på Hotel Edda. Middagsmad og aftenhygge - og så er vi klar til nye oplevelser i morgen.

Til slut en lille historie fra Pingvellir sletten:

Blev en kvinde dømt til døden for utroskab, foregik det på den måde, at man bandt en snor over elven, så puttede man hende i en sæk og trak hende over på den anden side af elven, så hun simpelthen druknede - der var bare ingen kære mor.

Guiderne: Lone, Synnøve og Fridrik gøre det bare så godt, så det er en fornøjelse at være med.