torsdag den 3. juli 2014

Torsdag den 3. Juli 2014, Colombia Icefields

Skrevet af Janne

Så tager vi fra det hyggelige Canmore Rocky Mountain Inn, hvor vi har været i 3 dage. Vi kører nordpå mod Lake Louise. Morgensang i bussen.

På vejen fortæller Jens om fuglelivet i området. Han fortæller også om jernbanenettet, som har været og er meget vigtigt for økonomien.
Canadian Pacific Railway blev bygget 1882-1885, dvs. på 3,5 år, hvilket er meget hurtigt. Den er ca. 5.000 km lang og begynder i Ottawa og ender i Vancouver. Den blev bygget med heste og håndkraft.
Til det skulle der bruges 40.000 mand og 5-10.000 heste. Lønnen var meget lille, 1 dollar pr. dag og de skulle selv betale kost og logi.

RIMG0540 IMG_7679 RIMG0552

Canada blev beboet via jernbanen, og de, der flyttede ud var fattige til at begynde med. Jernbanen er stadig meget vigtig. Foruden jernbanen er der nu også motorvejen Trans Canada Highway.

Vi får kaffe i bussen for at spare tid. Kaffen er fra Tim Horton som er en kaffe-kæde, der er kendt for god kaffe. Tim Horton var en berømt ishockey spiller. Canadierne kan godt lide en "double double" (dobbelt fløde og dobbelt sukker) med en doghnut - ikke den sundeste morgenmad.

Vi kører ad Trans Canada Highway nord på. Efter vi har passeret Lake Louise, kører vi ad Icefields Parkway (93 nord) Det tog 20 år at bygge vejen, som er 230 km lang og blev færdig i 1940. Vi kører langs Continental Divide (kontinental ryggen) og vejen bugter sig gennem Rocky Mountains. Den er kåret som en af de bedste og smukkeste veje af National Geografic. Der kører op til 100.000 biler pr måned i juli og august men ingen lastbiler. Undervejs kan man - hvis man er heldig – se wildlife på vejen. Der viser sig en perlerække af smukke scenarier, og Lone siger, at det vi ser, når vi kører op i dag, og det vi vil se på vej ned på søndag, er meget forskelligt. Det er i hvert fald utrolig smukt.
Undervejs gør vi flere fotostop:

  • Mount Hector og Hector Lake med en imponerende gletsjer kaldet Crawfoot (kragefod).
  • Bow Lake og Bow Glacier med et stort vandfald, det er her Bow river begynder.
  • Efter en stor opkørsel med en stigning på 250 meter er der igen fotostop med udsigt over dalen 250 m under os, flere høje tinder med gletsjere og vandfald.

Da vi når Wilcox pass stopper vi først for at spise frokost. Joe brokker sig lidt over parkeringsmulighederne, men vi får dejlig picnic i det grønne.

DSC02245 IMG_7699 IMG_7728

Derefter kører vi lidt længere frem og holder overfor Colombia Icefields Visitors Center hvor man bla. kan se Athabasca gletsjeren, som er et imponerende syn. Noget af isen er over 400 år gammel og 300
til 400 m tyk.

Her deler vi os i 3 hold:

  1. Et hold tager med Joe til Visitors center.
  2. Et andet hold går med Patricia og Lone et stykke op ad Wilcox Pass Trail. Da de er næsten ved målet, begynder det at regne, og Patricia instruerer i hvordan man skal ligge som en hundehvalp hvis det tordner, men det vil ikke ske, siger Lone. Et øjeblik efter kommer det første tordenskrald, og alle smider sig ned, som de skal, og ligger med rumpen i vejret!
  3. Det tredie hold går med Jens på en længere tur op ad Wilcox Pass Trail med ca. 400 m stigning. Holdet er næsten oppe og udsigten er formidabel, da det første tordenskrald lyder. Vi er nær toppen og beslutter at fortsætte - nu med regnjakker på. Lidt efter kommer et stort lyn og kæmpe skrald. Nu har vi ikke lyst at fortsætte og vender om. Inden længe er vi drivende våde og kolde, og regn veksler med hagl. Kristian sprinter ned og når ned i en susende fart, da han ikke har regntøjet med og derfor fryser meget.

Trods regnvejret er alle er enige om, at det har været en super god tur. Foruden den fantastiske udsigt til Colombia Icefields har vi set de meget smukke vilde blomster i bjergene, som blomstrer lige nu.
Vi gør et hurtigt stop på Visitors Center, hvor mange nyder kaffe og en is inden de sidste 2 timers køretur nord på mod Jasper. Jasper ligger 250 km fra Banff og blev etableret i 1813 af pelsdyrjægere.
Jasper nationalpark blev etableret i 1907 og jernbanen nåede dertil i 1911.

Jens spiller en CD med Per Nielsen - dejlig musik, der passer til den storslåede natur vi kører igennem. De bjerge bliver man aldrig træt af at se på. Nogle tager en lille blunder. Kort før vi når hotellet ser vi 3 store Elk's ved vejsiden. Den ene græsser helt uforstyrret i vejkanten lige ved siden af bilerne. De to andre ligger få meter fra vejen ved en sø. Vi stopper og får nogle gode billeder.

Vores hotel Pocahontas Cabins ligger ca. 40 km øst for Jasper ad highway 16. Her skal vi bo i charmerende træhytter. Dejligt sted med pool og hottub.

Vi slutter dagen med en god middag i hotellets restaurant. Menuen er suppe lavet af spinat og asparges med karry (lyder underligt men smager godt), den lækreste ørred fra Timberlake og dessert.
Tak for endnu en dag fyldt med oplevelser, overvældende smuk natur og dejligt samvær.