onsdag den 10. juni 2015

Onsdag den 10. Juni 2015, Glaumbær Tørvegård

Skrevet af Else & Harry

Dagen startede igen med regnvejr og dis, selvom solen kunne anes gennem skylaget, var den ikke meget for at komme frem til os. Vi prøvede med vores gode morgensang, men heller ikke det kunne få skyerne til at forsvinde.

Lone gennemgik dagens rute for os, fra Bifrost fulgte vi hovedvej nr. 1 nordpå mod Hvammstangi, hvor vi skulle have første stop. Herfra videre mod Blonduos og Glaumbær og til sidst østpå til Akureyri.

Vi fulgte en smuk elv, og der lå en del sne langs vejen, elvene udlejes ved annoncering, en anderledes indtjeningskilde end vi kender til. Vi kørte bl.a. på gammel havbund, idet jorden efter sidste istid var presset så meget sammen, at der ved isens forsvinden blev hav på stedet. Jorden hævede sig siden, hvilket den fortsat gør.

_PHG7571  _PHG7572

Lone informerede lidt om Island, som har 325.671 indbyggere, er på 103.000 k2m og har 4970 km kystlinie. Landet er opdelt i 74 kommuner, nærmeste naboland er Grønland, som ligger 287 km væk. Landets temperatur er langsomt stigende, såvel sommer som vinter.

i Hvammstangi besøgte vi Gallery Bardusa, hvor der bl.a. var smukt keramik fra Greta, foruden masser af uldvarer og mange andre fristelser. På 1. salen var der en fin udstilling af gamle skrive- og regnemaskiner, foruden diverse ældre modeller af strømper og hofteholdere, sidstnævnte var dog ikke til salg.

Vi kørte igennem Blonduos, her kunne vi besigtige en speciel kirke og kigge på en nu ren elv med en ø. Elven var tidligere meget forurenet, men der var nu klart vand på grund af dæmninger og kraftværk, som havde bevirket, at forureningen blev aflejret i søer på elvens vej.

_PHG7547 _PHG7548 _PHG7561

Næste stop var ved Glaumbær gård og folkemuseum. Gården var tidligere præstegård, og er et typisk eksempel på en stor gård fra middelalderen og op til det 18. og 19. århundrede. Det var en spændende oplevelse at gå rundt inde i gården og fornemme stemningen i de mørke værelser, og det til trods for, at der nu var sat glasruder i, hvor der tidligere var anvendt fosterhinder eller griseblærer.

Der blev også et besøg i den tilhørende kirke, der dog var blevet flyttet i 1920'erne i forhold til tidligere. Den var yderligere blevet renoveret i 1994, og havde bl.a. et stort altermaleri, som man formoder er malet af en dansk maler.

Vi indtog frokosten i Åskaffi, hvor vi blev bænket i hyggelige stuer. Her blev serveret kaffe/ the, og hertil fik vi islandske specialiteter som rugbrød med røget lammekød, fladbrød med røget laks, klejne med kommen og en lækker tynd pandekage.

Herfra gik turen østpå mod Akureyri, nærmere Skjaldarvik, hvor vi blev indkvarteret. Her foregik dagens sidste aktivitet, idet en del af gruppen, skulle ud på en 1 1/2 time lang ridetur. De øvrige havde mulighed for en afslappende tur i den varme udendørs hotpool.

Dagen sluttede med en dejlig middag, og endnu en skøn dag af vores Islandstur var slut.