tirsdag den 16. juni 2015

Tirsdag den 16. Juni 2015, Eyjafjallajökull

Skrevet af Irene og Peter.

Efter en morgenmad som idag er udvidet til at indeholde omelet (de første VARME æg på turen, som vi ikke selv har kogt) afgår bussen et "generøst" kvarter senere. Mens der handles ind til frokost, informerer den morgenfriske chauffør om vejret i lokalområdet: Idag regner det, og det gør det i østlig vind, og i vestlig vind og faktisk også i sydlig vind! Men i de ca 5 dage om året med nordlig vind er der rigtig hyggeligt.

Første stop er Dyrhólaey, hvor brændingen er dramatisk og der er megen mudder i vandet. Vi ser Søpapegøjer og Terner, men det er fortsat finregn, så udsigten kunne have været bedre.

P1020879 P1020881 P1020894

Der trilles videre langs Myrdalsjökull og Lupindækkede marker til Skogafoss. Undervejs er der udsigt itl Eyjafjällajökull. Endnu engang tisses på kommando og efter besigt af vandfaldet er der kaffe. Ifølge "pålidelig" kilde er der 424 trin op til udsigtsplatformen over vandfaldet, men en lige så pålidelig kilde mener, at vandfaldet opleves flottest nedefra.

Vi besøger Porvaldseyri og ser Olafurs udstilling og landbruget. Store fotografier viser gården inden, under og efter udbruddet i 2010. Vi hører også om produktion af raps olie og ser en malkerobot i aktion. Køerne er endnu ikke kommet på græs, hvilket er usædvanligt, men på grund af det kølige vejr har det ikke været muligt.

P1020906 3A4BE82A P1020908 P1020911

Derefter besøger vi visitor centre Eyjafjallajökull, hvor vi ser en fantastisk film som beretter om hele forløbet fra starten af udbruddet og helt indtil oprydningen som blev støttet af mange frivillige Islændinge fra hele landet.

Herefter retur til gården hvor vi spiste frokost mellem gamle traktorer, væveredskaber og familiefotos.

Kursen sættes mod Reykjavik og Den Blå Lagune. På vejen gør vi en tissepause i Selfoss, hvor man også kunne blive fristet af softice og andre is. Det regner det meste af vejen og skyerne hænger meget lavt, hvilket gør udsynet begrænset, der er derfor mange der benytter busturen til en lur. Lone beretter om diverse tal, indkomster, skatteforhold, afgifter og priser på bolig og biler.

16_21 19_21 20_21

Efter nogen misforståelse omkring booking af adgang til pool-området kommer vi endelig igennem til goderne. Vandet har en perfekt temperatur ovenpå en kølig dag, og der smøres rigeligt med foryngelses-pasta i ansigterne i håb om effekt! Under alle omstændigheder ser vi tilfredse ud, og smilene breder sig endnu mere under den meget velsmagende og flotte afsluttende middag (hapser, fiskesuppe, lam og Islands Natur-dessert). Jesper holder en tale til og for "trekløveret" og Per P supplerer med en morsom sang skrevet bagerst i bussen. Hele gruppen bakker op om de to initiativer.

På vej til lufthavnshotellet har Lone forberedt nogle sange som afslutning på en fantastisk tur med masser af oplevelser og minder.