søndag den 7. juni 2015

Søndag den 7. Juni 2015, Den Gyldne Cirkel

Skrevet af københavnerne Ulla og Per

Rundtur i Den Gyldne Cirkel

Det blev vores første dag med lidt regn - og vores første "stroppetur".

Vi ankom til Geysir-området og oplevede meget hurtigt udbrud af Strokkur. Lone tog os med på en klatretur op på en bjergkam med en fantastisk udsigt til begge sider. Ned over den næste dal og til den anden side ud over Geysir-området og videre ud. Da det begyndte at regne, gik vi ret hurtigt ned igen. På nedvejen hørte vi spændende fuglesang, men kunne ikke identificere fuglen.

_PHG7365 _PHG7378 _PHG7385

Tilbage ved bussen blev der serveret kaffe og småkager - der bliver sørget godt for os!

På vejen til Gullfoss fortalte Fridrik om de meget foretagsomme og flittige islændinge som driver landbrug, har fåre- og hesteavl, og nogle bygger og udlejer sommerhuse.

Der er stor produktion af mælkeprodukter, ikke mindst til eksport af skyr.

Gullfoss ligger med kort afstand til den centrale del af Island, som faktisk er ørken.

Vi så det utroligt flotte vandfald nedefra og oppefra - dog uden regnbue! Til gengæld skiftede vandet farve, mens vi var der, fra hvidt over grønt til gråt på grund af vejrets skiften. Spændende var også historien om Sigridur Tómasdóttir, som reddede vandfaldet fra at blive brugt som kraftværk.

_PHG7403 _PHG7413 _PHG7415

I den nærliggende restaurant spiste vi traditionel islandsk søndags-kødsuppe med lammekød og grøntsager, derefter kaffe og chokoladekage.

Vi kørte derfra til hesteshow og tomatvæksthuse hos Fridheimar. Hesteshowet var meget spændende, hestene blev redet af ryttere fra 5 år og opefter, deriblandt familiens tvillingedrenge. Efter et besøg i staldene gik vi over til væksthusene, hvor vi blev modtaget med en udhulet tomat med birkesnaps - lige til at kopiere til sommerfesten!

Vi fik fortalt om tomatavlen lige fra frø til humlebier.

På tilbagevejen til Laugarvatn besøgte vi Skálholt, Islands første bispesæde. Vi var inde i den moderne kirke med et meget smukt alterbillede i mosaik. I kælderen var der flere fund fra de tidligere kirker, og derfra gik der en tunnel bygget af sten og tørv ud til det fri. Der så vi udgravninger af bygden ved den oprindelige kirke.

Vi havde egentlig håbet slutte dagen med at komme i termalbad, men det var desværre søndagslukket.