mandag den 30. november 2015

Mandag den 30. November 2015, Sukkerrør og skildpadder

skrevet af Connie og Søren.

Vi forlader byen efter morgenmad og kører mod et område, der oversat til dansk hedder Smuk udsigt. Her stopper vi et kort øjeblik, for at prøvesmage kaffebønner overtrukket med chokolade og for at sørge for, at de er klar til at sælge kaffe, når vi kommer forbi på tilbagevejen. Vi kører i landbrugsland, forbi banan og papayaplantager, op til en kaffeplantage, El Trapiche. Her modtages vi af Vincente som fortæller lidt om farmen, der har været familiens eje i 38 år.

Vincente fortæller først om presning af sukkerrør til juice. Bent og Lis gav en fremragende demonstration, af den gamle pressemetode. Denne juice brugte de til flere ting. Noget af det blev kogt i 7 - 8 timer, herefter blev sukkermassen hældt på forme, hvor det stivnede. Dette kaldes Panella og bliver spist som slik.

Andet blev brugt til fremstilling af alkohol. Der går 2 meter sukkerrør ( ca. 10 kg ), til 1 liter alkohol. Når de skulle lave alkohol, startede de med at lade juicen gære i 2 døgn, hvorved den opnåede en alkoholprocent på 10 - 11. Herefter destillerede de den gærede juice, til en alkoholprocent på ca. 55. Endelig brugte de juicen, til at drikke, blandet op med appelsinsaft og eventuelt alkohol.

Der var smagsprøver på det hele, samt på kaffe og ost.

Herefter fortalte Vincente lidt om kaffeproduktion, der sammen med Guajava marmelade er en stor eksportvare fra dette område

Kaffebærene plukkes og fragtes til Baltra, hvor de ligger og tørrer 2 - 3 måneder. De tørrede bønner mortes, hvorefter skallerne sorteres fra. Nu laves en finsortering, hvor de dårlige bønner tages fra og resten ristes ca. en halv time over bål.

Her så vi den ene af de to uglearter, de har på øen, nemlig Barn Owl.

I højt humør fortsættes turen op i regnland, hvor vi skal kigge på kæmpe landskildpadder. Vi besøger Rancho el Manzanillo, som er en af de ti farme, der lever af turister, i stedet for landbrug. For at sørge for at bevare skildpaddernes habitatsområder, har man tilbudt de lokale, at de kan få entreindtægter ( 8 dollars), af hver turist samt en skattenedsættelse, hvis de ikke dyrker jorden eller har husdyr, udover til eget forbrug.

Her så vi skildpadder. Glidende i mudder, lærte vi lidt om disse gamle kæmper.

De kan blive op til 200 år og vejer op til 250 kg. hvoraf ca. en trejdedel er skjold.

Skildpadderne bliver kønsmodne, når de er omkring 30 år gamle. Når hunnerne er blevet befrugtet, drager de ned på tørt land ( ca. 10 - 15 km ), hvor de graver 5 - 7 æg ned, der er på størrelse med tennisbolde. Her udklækkes æggene og man ser først ungerne i regnland, når de er omkring 25 år gamle. Man regner med, at ungerne i mellemtiden gemmer sig for rovdyr, men er først for nylig, begyndt at studere det nærmere. En lan dskildpadde kan ikke høre, har ikke tænder og kan gå max. 8 km. om dagen.

Frokost på ranchen og lidt shoppen af souvenirs. Tilbage til byen.

Vi holdt eftermiddagen fri. Mange benyttede tiden, til at kigge på landing af fisk på det lille fiskemarked. Det var en meget farverig oplevelse med fremmedartede fisk, søløver og pelikaner. Det sidste shopping blev klaret og nogle nåede også Happy Hour i barerne.

Vi spiste afskedsmiddag på Pelikan View, hvor vi hyggede os og oplevede Synnøve på slap line.