fredag den 13. februar 2015

Fredag den 13. Februar 2015, Maori Kulturdag

Skrevet af: Lone

Vi møder fra morgenstunden Tom og samler senere Høvding Shane op. Vi skal i dag have en  dag hvor vi hører om Maori-kulturen. Dette fortælles af maorierne Tom og høvding Shane, Shane er høvding for 45.000 Maorier.

Dagen starter med vores morgensang hvor også Tom synger en maori-sang. .

Turen går videre i Tongariro Nationalpark. Vi skal  være sammen med Tom og Shane, som skal guide os igennem en 6 km regnskovs vandretur omkring bjergsøen Rotopounamu. Park og sø er Maori-land.

Skoven, er skabt af skovguden Tane, og er et stammens supermarkeder.  Tom, som er en god  og stolt fortæller sammen med Shane hvad træer, buske m.m. bliver brugt til.

N Z 2015 753 New Zealand 2015 830 New Zealand 2015 834

Vi får  smagsprøver, blade som smager som peber.  Maorierne  har brugt skoven gennem mange år og deres historie går omkring 299 år tilbage.  Da europæerne skulle vinde land opstod der krige, sidst i slutningen af 1800 tallet ved Teporere højen, hvor europæerne tillige dræbte kvinder og børn. Efter dette besluttede Maori høvdingen, at give landet til folket, mod at Maorierne fik brugsretten. Efter lange retssager er jorden atter tilbage på Maori hænder, som formår at skabe økonomi og fremtid for jorden.

Vi får en dejlig frokost, som stammen har tryllet frem og efter frokosten er der tid til slappe lidt af. Nogle hviler lidt på græsplanen og får et lille hvil andre går tur op til kirkegården.

 New Zealand 2015 854 DSC01969  IMG_1460

Vi besøger senere på eftermiddagen  en Marae, det hellige hus, som Tamari(Tom's kone) Tom og Shane tilhører. Her møder vi Tom's  kone Tamari som fortæller om, hvad man anvender en Marea  til, bla. eftertænksomhed og stedet hvor man får forfædre i tale.
Om eftermiddagen ser vi samtidig hvordan stammen gør klar til vores Hangi-dinner. Vi glæder os til at følge med i madlavningen og det  er et stort øjeblik da de yngste mænd/drenge gør klar til at tage maden af.  Det er virkelig en delikatesse.
Vi bliver serviceret som et femstjernett hotel - det er meget flot.  Nu kommer dagens overraskelse nemlig at 35 børn kommer og underholder  med sange & musik. Det er en fantastisk forestilling børnene fremfører og de får store klapsalver. 

Vi sluttes dagen  med middag i selskab med nævnte Maorier og familie, Tom har stået for tilberedningen af middagen, og aftenen slutter med Maori sang og dans.

Godt trætte kører bussen os hjem til The Park og vi gør klar til næste dags vandretur.