mandag den 2. februar 2015

Mandag den 2. Februar 2015, Doubtful Sound

Skrevet af Birthe og Hans

Efter 3 dejlige overnatninger i Queenstown, går turen i dag sydpå gennem et stort tyndtbefolket landbrugsområde med produktion af får, kvæg og enkelte korn- og sukkerroemarker. Vi kører mod Manapouri søen og Fjordland Nationalpark, som er 1,2 mio ha.

Den lækre frokost, som Lone, Ole og Ewan havde medbragt, spises indendørs, da vi desværre rammes af en af de 250 årlige regnvejrsdage i dette område. Derefter sejler vi over Manapourisøen - undervejs meldes mand over bord, og vi vender straks rundt, men mens vi leder, dukker han intetanende frem  - og det hidser lige konen lidt op.

New Zealand 2015 280 New Zealand 2015 283 N Z 2015 224

Vi sejler videre forbi et stort hydroelectricitetsværk, hvoraf 85 % bruges til aluminiumsproduktion. For ikke at hæve vandstanden 11 m i søen, har man valgt, at lade vandet falde 170 m ned gennem udgravede kanaler. Affaldet fra denne udgravning blev brugt til at lave vejen mellem denne sø og Doubtfull Sound - en 22 km lang vej uden anden tilgang end via søerne, og som kostede 2 $ pr cm. Det blev en fantastisk køretur gennem tæt og frodig regnskov bestående af bl.a. 500 forsk. mosarter, bregner, og en art bøgetræer med små blade. Pga den store fugtighed er træerne overgroet med mos. Her findes  også margueritter og røde juletræer.

Vi så et par fugle - wekaer - vandre over vejen. De oprindelige fuglearter har det rigtigt svært på New Zealand, da de lægger æg på jorden. For desværre medbragte indvandrerne bl.a andet possum og stout, som spiser æggene. I denne nationalpark sætter man derfor fælder op for at bringe dyrelivet tilbage til tiden, før indvandrerne kom. New Zealand har heldigvis ingen slanger.

0154 0160 0161

Endelig kom vi hen til Doubtfull Sound og steg ombord. Vi blev fordelt i 4-mands kahytter med forhæng som dør, og bad og toilet på gangen. Godt indrettet med et fælles areal, hvor vi senere kunne tørre tøj efter kajak- eller motorbådsturen.

Så begyndte sejlturen i regnvejr gennem et fantastisk bjerglandskab med meget stejle klippevægge, hvoraf nogle gik op til 1800 m højde - fuldstændig overgroet med vegetation. Her så vi også eksempler på smalle striber, hvor al vegetation var rutchet ned som løsrevne borrebånd. Det tager så 70-100 år inden naturen reetablerer sig.

Efter at vi havde set en stor flok delfiner springe, skulle nogle ud at sejle i kajak og andre i motorbåd. Dejlig tur i den fantastiske natur. Vel tilbage til skibet, tog enkelte en svømmetur i det noget kolde vand, og så fik vi serveret dejlig varm suppe. Sejlturen gik nu ud til Det tasmanske Hav, hvor vi så en masse sæler med unger, der lå og nød regnen på klipperne. Der falder ca 9000 mm regn om året i dette område!! Nogle så også en enkelt albatros komme flyvende.

Aftensmaden bestod af en lækker buffet, og vi hyggede os rigtig meget rundt ved bordene. Dagen sluttede dejligt med fællessang og Keld ved klaveret.