søndag den 8. februar 2015

Søndag den 8. Februar 2015, The Church of the Good Shepherd

Skrevet af Kjeld og Susanne Jørgensen

Vi starter som planlagt fra hotellet kl.08.45 i fuld sol, og igen i dag den flotteste udsigt til Mt. Cook. Vi har ca. en tur på 300 km foran os til Christchurch.

Fotostop ved Lake Pukaki, hvor vi tager afsked med Mt. Cook.

Det er planen at vi skal synge morgensangen i The Church of the Good Shepherd ved Lake Tekapo –den største sø på New Zealand's syd ø, men kun den 2. største på hele New Zealand. Den er 88 km2.

En helt speciel oplevelse at sidde i denne lille kirke og synge vores morgensang, med måske verdens flotteste altertavle - et vindue med udsigte over Lake Tekapo i flot solskinsvejr.

IMG_1329 IMG_1331 0285

Lone oplyser at det er muligt at leje kirken til vielse.  Prisen varierer alt efter hvilken dag man ønsker, billigste pris $ 3000.

Vi kører videre, nu igennem stort landbrugsareal, ser både en del får og kvæg og meget tørre marker, ser faktisk intet grønt græs, kun helt afsvedne marker, undrer os over, at dyrene kan finde nok føde.

Geraldine er den største by i området, ligger på grænsen mellem højland og slette. Lone og Ewan skal ind i et supermarked for at proviantere, og vi andre slentre lidt op og ned af gaden i
middagsvarmen, ca 30 gr.

Frokost hos Tinn Shed, hvor borde og bænke bliver placeret et dejligt skyggefuldt sted.  Der bliver bl.a serveret skøn røget laks (indkøbt på laksefarm i går) og velsmagende oste.

New Zealand 2015 606   0286

Vi måtte også alle ind i "blikskuret"  en lille geschæft, som 5 bondekoner i området har fået op at stå. Mange fik set, prøvet og handlet marino uld bluser. Mon ikke konerne i blikskuret var lige så glade for vores besøg, som vi var for at være der?

Atter på landevejen.

Lone gav i bussen en del informationer om jordskælvet i Christchurch i 2011. 

1. skælv kom helt uforberedt den 20/1 om formiddagen, blev efterfulgt af 6 mindre skælv.
22/2 nyt stor skælv som gjorde at hele byens centrum blev begravet i murbrokker. Mange døde og blandt dem mange turister
7/3 igen et stort efterskælv.

Efterfølgende var der meget som ikke fungerede bl.a skoler og sygehuse. Mange fik det psykisk dårligt og mange har som Ewan og hans familie forladt området med store økonomiske tab.

I starten antog man, at genopbygningen af byen ville strække sig over et par år, men man har nu besluttet, at hele bykernen skal rives ned og genopbygges samtidig med at alle bygningerne skal jordskælvssikres. På nuværende tidspunkt forventer man først at være færdig i 2025.

Kaffestop i Sumner en forstad til Christchurch ned til havet. Her fik vi for 1. årgang en klar fornemmelse af de ødelæggelser, der var sket i forbindelse med jordskælvet. Mange huse var styrtet ned af de stejle skrænter, andre var nu så tæt på skrænten, at det så ud som om de ved mindste pust/rystelse kunne styrte ned. Hvis ejeren vælger at genopfører sit hus sker det uden at det kan forsikres igen.

Christchurch centrum er først for nylig blevet åbnet for offentligheden.

Vi fik en lille rundtur i byen sammen med Ole, som fortæller, at på torvet i centrum har det tidligere summet af liv, det var her folk mødtes, her tingene foregik. Nu er der næsten helt tomt  på dette sted. Kirken står som en ruin, man har fra menighedens side haft et stort ønske om at genopbygge/restaurere kirken. Det er dog nu besluttet, at den skal rives ned, men om man skal redde det der kan reddes, eller om man bare skal have maskiner til at jævne den med jorden er endnu uvist, det er vel et spørgsmål om penge?  Vi ser mange stor åbne pladser, hvor der tidligere har været bygninger, men disse er nu revet ned, og venter på genopbygning.

Det er første gang Ole er tilbage i byen, kunne mærke at han er noget påvirket over gensynet både med byen og ikke mindst med hotel Elms som Adventure Holidays har boet på før 2011.

Ved ikke hvordan hotellet så ud før 2011, men det er et fint hotel med gode værelser.