fredag den 1. august 2014

Fredag den 1. August 2014, Stykkisholmur

skrevet af Margit og Lise.

Dagen startede med god morgen buffet på hotellet.Vejret viste sig fra sin smukke side med blå himmel og solskin.
Vi samledes i bussen kl. 8.15 og kørte afsted. Lone fortalte om dagens program og vejkort. Fridrik fortalte om Erik den Røde og de islandske håndskrifter. Lone udleverede et lille hæfte om Erik den Rødes sejltur til Grønland år 985-86.I år 1000 sejlede Leif den Lykkelige( Eriks søn) samme rute og videre til Vinlandet ( Amerika).

Vi sang vores morgensang for at bibeholde det fine vejr. Vi lavede et ophold i Eriksstadir, hvor Solveig inviterede os indenfor og fortalte om genopbyggelsen af tørve hytten, som blev indviet i år 2000. Huset er et samlesæt uden søm og skruer, som kan skilles ad og flyttes efter behov.I huset var der et rum og et forrådskammer. I det store rum lavede man mad, spiste, sov kvinderne vævede sejl til skibene og beklædning.

P8010489 P8010496 P8010498

Vi fik historien om Erik den Rødes ankomst til Island , her traf han sin kone og fik børn bl.a. Leif den Lykkelige. Senere blev Erik fredløs. Han sejlede mod vest og kom til Grønland.Solveig sluttede med at at iføre 2 personer fra selvskabet vikinge udstyr. Solveig var en god fortæller og gav os en god oplevelse at tage med videre.Tak for det :-).

Vi kørte videre i bussen og Friderik fortalte om sit liv. Som 5 årig boede han en sommer hos sin mormor i en tørvegård. Senere boede han ved sin fars bror og var med til at fange søpapegøjer og skarv. Han blev uddannet til lærer og senere høre -talepædagog. Senere kom han på guideskole og dannede et lille rejse selvskab.

P1030403 P8010517 P8010519

Vejret var stadig med os. Bussen førte os igennem lavadalen, som er et fantastisk farve senarie og er udnævnt til Nationalpark i 2001. Dalen er bl.a brugt til filmatisering af Rejsen til jordens indre. Der blev oprettet et madhold og vores frokost blev indtaget i det fri med udsigt til krateret af Eldborg.

Næste stop var et besøg hos Hildebrandur i Bjarnarhøfn. På gården er der en gammel landmandskirke og her kan Hildebrandur bl.a. vie folk . Kirken har en smuk altertavle fra 1640, de 2 klokker er fra 1400 og 1700 tallet. Hildebrandur har 2 meget velbevarede kåber fra henholdsvis 1450 og 1862. Fra kirken gik vi op op til gården og, hans søn fortalte om deres arbejde med grønlandshajer. Hajerne er bifangster og bliver leveret til gården. Han viste os billeder af arbejds processen og, vi fik fik smagsprøver af haj, rugbrød og snaps. Tak for det :-).

P8010534 P1030413 P8010539

Næste stop er Stykkisholmur hvor vi skulle sejle fra. Båden sejlede tæt på de små øer og, vi så mange fuglearter og reder. Af fugle så vi : søpapegøjer, riddere, malemukker, edderfugle, artisk terne, svart bak, tejst og topskarv. Besætningen satte net i fjorden og, hev det op fyldt med kammuslinger, søstjerner og søpindsvin. Vi blev fyrsteligt trakteret med hvidvin, kammuslinger og søpindsvin. Det var delikat spise. Tak for det :-)

P1030428 P1030443 P8010566

Kaptajnen bød på dejlig buffet i salonen.Alle blev mætte og skibet sejlede tilbage til havnen.Fridrik kørte os på rundtur i havnebyen og vi kørte hjemad Vi kørte langs kysten, og vi så de øer, vi lige havde sejlet i mellem. Lone fortalte om morgendagens program og, de der havde lyst kunne komme en tur i udendørs pool ved siden af hotellet. Slut på en dejlig og oplevelses rig dag . Vi siger tak til Lone og Friddrik.