torsdag den 7. august 2014

Torsdag den 7. August 2014, Jøkulsárlón Icelagoon

Skrevet af Lone

Efter  god morgenmad er vi alle klar til afgang. Vejret i dag er gråt og diset, temperaturen 11 grade. Vi håber,  at solen vil komme frem, men det er noget mørkt i dag. 

Vores første mål i dag er en tur til Jøkulsárlón Icelagoon. Vejret klarer op og vi begynder at kunne se gletchertungerne, som er sorte på toppen af asken fra vulkanen Eyjafjallajökull.
På turen kører vi over flere flotte gletcherelve som er blevet små floder.

P1030861 P1030864 P1030872

Vi ankommer til Icelagoonen. Alle får fotoapparaterne frem, for nu skal der tages billeder af de flotte isbjerge, som har nogle fantastiske former og farver.  Vi skal ikke med her men har et kort stop inden vi fortsætter til Fjellsarlon – hvor vi skal med. En af  James Bond filmene er optaget på icelagoonen, man lukkede søen med en dæmning så vandet frøs til is.

Vi bliver delt op i 4 hold, hvorefter vi går i bådene (små gummibåde).  Vi sejler helt tæt på isbjergene,  det er en udfordring for nogen, at være så tæt på. Men vore kaptajner styrer sikkert.
Vejret er ikke det bedste, det regner noget, men vi har fuld ”kampuniform på”

P8071067 P1030891 P1030903

Guiderne som er med fortæller,  at gletcherne er 1500 m høj, søen er 4-5 km lang og har en dybde på 160 m. Vandet består af lige meget saltvand og ferskvand. Isen som brækker af gletcherne er ca. 1000 år gammel, og man ser kun 10% af isblokkene. Selve lagoonen bliver større og større for hvert år. Kurt og Anne Mette blev overrasket af en bølge og blev våde.

Herefter kører vi til Skaftafall campingplads hvor alle hjælper til med frokosten.

Vejret er ikke at prale med i dag og efter frokosten skal vi på vandring med is sko på gletchertungen.

Halvdelen af gruppen vælger,  at tage turen og den anden halvdel skal på Visitorcenter. Fridrik  tager med på udflugt. 

P8071098 P8071099 foto 2 - 0708

Vi skal nu på en guidet tur på gletchene med lokal guide i ca. 2½ time. Efter grundig instruktion og udlevering af ”pigsko” kører Fridrik os op til gletcheren. Kort efter vi var begyndt at gå op mod gletcheren,  begyndte det at regne lidt.  Det blev en våd men spændende fornøjelse. Trods det blev det en rigtig god tur. En gletcher består af sne som er mast sammen til is og massen presses langsomt ud gennem dalen, der bliver til gletchertungen, den bliver ca. 30 – 40 m tyk. Vi så ismøller og små vandløb af den smeltede is. Vi smagte på vandet. Guiden fortalte, at for 10 år siden nåede gletcheren ud til parkeringspladsen hvor vi blev sat af bussen. Godt gennemblødte kørte vi tilbage til visitorcenter hvor vi fik tørt tøj på. Bagefter stod den på kaffebord .  Gruppen med Fridrik havde mulighed for at se film på visitorcenter og blev kørt ud til Svinafellsjökull” hvor det også var muligt at se en gletchertunge.

Herefter kører vi mod Vik. Fridrik fortalte på den sidste strækning om oversvømmelser som havde skyllet broer væk og vulkanudbrud og så selvfølgelig hans små gode historier.

Vi ankommer til Hotel Edda i Vik hvor vi får  en dejlig aftensmad. Alle går trætte i seng efter en god oplevelsesrig og regnfuld  dag.