torsdag den 21. august 2014

Torsdag den 21. August 2014, i gummibåd på Islagunen

Skrevet af Else og Niels Karl.

Vågnede op til strålende solskin, vi kunne rigtig se gletsjertungerne fra Vatnajøkull. Kørte først til Jøkulsarlon, hvor der lå flotte isbjerge, vi så nogle små, der drev ud mod havet. Kørte lidt længere, hvor vi kom med tre gummibåde ud i lagunen.

DSCI1486 DSC_0716 DSC_0717

Isbjergene var ikke så store her, men man kunne bedre komme rundt mellem dem. De var meget forskellige og flotte, de turkise var dem, hvor lyset kunne reflektere gennem iskrystallerne. Fik fortalt, at bræen kælvede 400m om året, men den skød kun 350m ud, så den blev 50m kortere hvert år.

DSC03805 DSC_0694 DSCI1570

Efter frokosten, som vi selv stod for på campingpladsen i Skaftafall, kørte vi til gletsjeren, hvor vi blev mødt af vores danske guide, det var OK. Gik et stykke op, til vi kom til isen, her fik vi undervisning i brugen af Steigeisen dvs. pigsko. Det var slet ikke så svært at gå med dem, det var faktisk OK. Guiden fortalte, at isens højde mindskedes med ca. 7cm om dagen. Så så vi en moulin (mølle), den var opstået ved, at vandet var løbet rundt om en sten, og derved havde boret sig ned i isen, nogle var store og andre mindre.

DSCI1590 DSC03874 DSCI1643

Der lå også små gletsjermus rundt omkring, de var opstået ved, at der groede lidt mos på en side af stenen, når den rullede , groede der mos et nyt sted på den, og efter ca. 15 år var stenen dækket af mos. Vi drak af smeltevandet, det smagte godt. Fik taget et gruppebillede, inden vi gik ned igen, det var lidt sværere at gå ned, men dog OK.

Kørte så til Vik, noget af vejen havde været oversvømmet, broer havde været ødelagt pga. smeltevandet. Vi bor på et flot Eddahotel, har fået lækker lammesteg, hvor nogle fik ekstra portioner. Lige en tilføjelse, vi har i dag fulgt i James Bonds fodspor, da der blev optaget scener til filmen Die Another Day, på islagunen