lørdag den 16. august 2014

Lørdag den 16. Augut 2014, Glaumbær

Skrevet af Lene og Christian

Efter god morgenmad i den tæt besatte restaurant starter dagens køretur. Fridrik gør gårsdagens elverhistorie færdig, og på den videre færd hører vi mange gode historier. Han mener selv, at det må være som at sidde i et studie i radioen og snakke, mens alle sover ;-)

Da vi nærmer os Midfjördur for at besøge keramikeren Greta, ser vi dagens første regnbue. Bygerne kommer og går, vinden er skarp, men indimellem skinner solen.

Hos Greta bliver vi fristet af hendes fine keramik, og til alt held for hende og os kan der betales med plastickort, for der ryger meget over disken. Vi holder kaffepause i læ af Gretas hus, og inden den videre færd får Synnøve os alle til at udføre gymnastiske øvelser.

P8160513 DSC_0376 DSC_0384

Landskabet veksler mellem fjorddale og fjeld. Vejret er ikke til udendørs frokost, så Synnøve får kontakt til et forsamlingshus langt ude på landet, hvor vi kan spise indendørs. Fridrik kalder det et sidespring. Vi får dejlig frokost med musikalsk underholdning, og Else og Niels Karl tager sig en svingom.

Nu går turen til Glaumbær, en gammel præstegård, som i 1952 blev indrettet til folkemuseum. Her ser man den gamle byggestil med tørv, sten og træ. Et spændende besøg. Efterfølgende går vi til nabohuset, Àskaffi, hvor et fint kaffebord med kommensklejner og pandekager venter os.

DSC03209 DSCI0885 DSC03227

Den sidste tur op over Oxnadalsheidi er nok dagens smukkeste. Undervejs er der lidt snak om priser på biler og lønindkomster sammenlignet med danske forhold. En gennemsnitlig indkomst er 428.000 islandske kroner (21.000 d kr.), og ifølge Fridrik er alt dyrt i Island undtagen varmt vand.

Ved 17-tiden når vi frem til Skjaldavik, hvor dagens køretur slutter.