torsdag den 14. august 2014

Torsdag den 14. August 2014, Gletcheren - Langjökull

Skrevet af Kirsten A

Er vores held virkelig opbrugt - vi vågnede ikke op til solen i dag! Hekla ude i horisonten var forsvundet i disen sammen med de omkringliggende bjerge, men vi kan forstå, at de andre hold ikke har været så heldige som os, så vi må jo affinde os med vejrets luner.

Efter bare 10 minutters kørsel var tågen lettet, og alt var ved det gamle med fuld sol! Vi kunne nu se langt omkring til alle sprækkerne og kanterne mellem kontinentalpladerne.

Vi besøgte stedet lige over for Thingvellir (tingstedet), hvor præsidenterne gennem tiderne har haft deres sommerresidens. Det blev bygget i 1930 og består af 5 små sammenbyggede huse. Morgensangen blev i dag sunget i den tilhørende lille mini kirke, og Fridrik spillede til på kirkens (mini) orgel. Meget smuk oplevelse.

 DSC_0206 DSCI0711

Ad en grusvej kørte vi nu igennem de åbne vidder med udsigt til skjoldvulkaner, fjelde, golde arealer, stenørken - ja noget af det tætteste man kommer på den ægte islandske natur. Næsten et månelandskab. Betagende.

DSC03007 DSCI0717 DSC03046

Da vi havde kørt et par timer gennem denne vildmark endte vi ude ved isgletcheren, hvor mange af os skulle på en tur op på gletcheren i et specialbygget terrængående køretøj på 20 t og med nogle kæmpehjul, der kunne komme over sprækkerne i isen uden problemer. Gletcheren - Langjökull - er 80 km lang og 40 km bred og har en istykkelse på 550 m. Vi kørte ca. 6 km op på toppen, der ligger i 1385 m's højde. Herfra kunne vi se langt omkring, bl.a. til Thingvellir søen, vanddampen ved Gullfoss og helt over til Vestmanna øerne. Meget speciel oplevelse at blive transporteret op til toppen af sådant et "isbjerg".

DSC_0231 DSC03055 DSC_0250

Ved Husafell så vi to meget forskellige vandfosser. Ved Hraunfossar, som er en lavavandsfos, kom vandet ud gennem sprækker i lavaen på en flere 100 m strækning og løb ned i en elv. Barnafos var en helt anderledes brusende fos, der pressede sig gennem en kløft i de store lavablokke.

Sidst på eftermiddagen kom vi til et "æggekogeri" - d.v.s. vi kom til nogle meget varme (kogende) kilder, hvori vi skulle nedsænke lærredsposer med æg i. Efter 8 min havde vi det dejligste lille mellemmåltid med nykogte æg med knækbrød til.

DSC_0252 DSC_0271 DSCI0759

Solen forsvandt desværre bag skyerne i løbet af dagen, så vi har nu mærket lidt til, hvor barskt vejret også kan være her på øen.