fredag den 8. august 2014

Fredag den 8. August 2014, Eyjafjällajölull

Vi  har fået lov til at sove længe i dag. Lone & Birgitte skulle shoppe i den lokale brugs og vi fik igen frisk brød ombord til vores frokost.  Det bliver den sidste med de rødternede duge. 

Videre til vandfaldet Skogarfoss med de 872 trin, et meget flot område med vandet der falder 62 m. På udsigtspunktet ved faldet var der en unik udsigt. Her vokser kværn og vi nyder kaffen inden vi fortsætte til gården Porvaldseyri.

P8081132 P8081145 P8081148

Vi kørte videre til Porvaldseyri hvor vi blev modtaget af  bonden Olafur som gerne ville vise os sit mønsterlandbrug trods det,  at han har Eyjafjällajökull i baghaven. Olafur er en driftig landmand og Regeringen i Island bruger gerne gården og viser den frem til officielle besøg. Olafur har tillige fået en medalje, da han er en meget fremsynet mand,  og tør prøve nye tiltag.

I dag har han 60 malkekvæg – malkerobot. Han har både raps, laver rapsolie. Han er en af de få som har korn bl.a. byg.  Han bruger byg/korn til foder men sælger tillige: mel & kornprodukter. Sidste nye tiltag er,  at tørre kvanblade til medicin industri. Det har betydet, at han nu er ved,  at bygge en ny tørrecentral. Korn har været meget vådt de sidste år.

Olafur har et  flot museum,  og vi blev vist rundt i maskinhuse, lader m.m.  og så hvordan de lavede raps olie, mel, kværnblade. 

P8081156 P8081163 P8081169

Vi så malkerobotten i sving og kornafskalningsanlægget. Frokosten blev klaret i museet.

Efter frokosten kørte vi til gårdens visitorcenter hvor vi fik set en film om vulkanudbruddet i 2010 som familien har fået lavet. Utrolig flot film.  Eyjafjällajölull sendte sin askesky mod himlen så 63.000 fly blev aflyst den 19. april 2010. Ikke turistvenligt udbrud.

Asken lagde sig over et stort område og var ca. 5 cm  tyk her ved gården. Oppe ved crater var højden på aske ca.  30 m.  Vi fik et indblik i,  hvor stort et arbejde,  det var at gøre gården ren efter udbruddet. Mange frivillige kom og hjalp til

Vi kunne i dag se over til  Vestmnannaøerne og fik en lille information om øerne.

Naturen ændrer sig markant, der er marker så langt øjet rækker og væsentlig mere trafik.

Vi er snart i Grindavik og har dermed sluttet ”cirklen”  rundt.

P8081185 P1040017 P1040018

Sidste stop i dag bliver Den Blå Lagune  hvor vi skal nyde en dejlig badetur. Vi har ca. 2 timer til rådighed.

Efter badeturen er der festmiddag på Hotel Flug, sang og taler.  Fridrik spillede på både guitar & klaver. Hotel Flug gav drinks til alle, da maden ikke var varm.