fredag den 14. august 2015

Fredag den 14. August 2015, Grønlandshaj & Kammuslinger

Skrevet af Lause og Dorte Kiil Poulsen

Afgang fra Hotel Bifrost kl. 8 med uldent undertøj, fleecetrøje samt regntøj. Efter morgensangen lød det i mikrofonen: "Go' mor'n - det er chaufføren". så var Fridrik i gang.

Vi kørte mod vest gennem den grønne dal i strålende solskin. Kvier og får græssede langs vejkanten, der var fuld af hvide bomuldsblomster. Der var plantet mange, små nye træer, idet islændingene får tilskud hertil, når de sætter fårene ud.

Første stop på turen var hos en ægte viking i Eirikstadir, som på fint dansk fortalte om Erik den Røde og Leif den Lykkelige i det lille tørvehus med græs.

2_14 3_14 4_14

Vi kørte videre i et par timer, mens Fridrik og Synnøve på skift fortalte os om afgrøder, skole, stat/kommune, pension, moms, skat, asfaltering af veje contra grusveje. De er ikke altid 100% enige og lyder af og til som et par "gamle ægtefolk", hvilket vi morer os lidt over.

Pludselig holdt vi ved et forsamlingshus, hvor vi i løbet af et kvarters tid ved fælles hjælp fik fremtryllet et lækkert frokostbord, der blev nydt i det fri og med udsigt til bjergene. Kaj havde fødselsdag og bød på en dejlig bitter.

Næste stop var Bjarnarhøfn, hvor Christian viste og fortalte os om den lille familiekirke samt om grønlandshajen. Alle smagte grønlandshajen sammen med lidt sødt rugbrød og "den sorte død". Det smagte nu ok - rugbrødene dæmper ammoniaksmagen fra hvalkødet.

8_14 10_14 12_14

Fra Bjarnarhøfn kørte vi ca. 20 min. til Stykkisholmur, hvor Seatours sejlede ud til nogle af de mange små øer, hvor vi bl.a. så søpapegøjer, topskarv, måger og en enkelt sæl. Desværre begyndte det at regne meget kraftigt, lige da vi fik mulighed for at smage helt nyfangede kammuslinger og søpindsvin med hvidvin. Middagen var buffet på båden - meget lækkert med friske salater, laks, sild, tunmousse, hval, lam m.v.

Fridrik viste os rundt i byen, mens Synnøve og Anne Marie skulle på indkøb for at skaffe nye forsyninger. Fridrik forsøgte at lære os lidt islandsk, mens vi ventede og mente bestemt, at de måtte have "tabt sig", når det tog så lang tid. Det betyder, at "de handler helt vildt ind/ går amok med dankortet". Sådan er der mange ord, der har vidt forskellig betydning, bl.a. kop, potte og gryde.

29_14 31_14 39_14

Hele vejen tilbage til hotel Bifrost blev vi underholdt af Fridrik, der på sit charmerende dansk fortalte spændende, islandske sagaer samt historier fra sit eget liv, godt krydret. Vi ved nu også, at Fridrik er lakridsnørd :-) og vi lå flere gange "flade af grin" over historierne om danseballer, tombolaer, tekniske problemer, rødvinen er færdig osv.

Dagen sluttede vi af med "at gå på vulkaner" på vulkanen Grabrok, der ligger tæt på hotellet. Hjemme ca. kl. 22 efter endnu en dejlig dag i Island.