torsdag den 13. august 2015

Torsdag den 13. August 2015, Bus-nedbrud & Hraunfossar

Dagbog for 13 august 2015

Skrevet af Kirsten Kristensen.

Morgenen begyndte med solskin- en kontrast til regnvejret i går eftermiddag og aften. Der var afgang kl.8.15 mod Pingville. Regnen kom dog, så det blev en køretur i regn og blæst.

Fridrik fortalte på sin charmerende måde om Kongevejen. Historier om hvordan befolkningen have anlagt en vej, hvor man kunne køre med hestevogn til ære for kongen. Kongen ønskede dog ikke at køre i vogn, han ville ride på sin hest.

Historien fortæller at vognen blev ombygget til toiletvogn.

Ved ankomst til kirken Pingvellir stod regnen ned i stænger og det blæste kraftigt/ stormede. Vi tog den lille gåtur over til kirken. Guiden i kirken fortalte, at det havde været haglvejr tidligere på formiddagen. Der er 9 gr. varme. Vi hørte om kirkens historie og brugen af kirken i dag. Vi sang vores morgensang i kirken og Fridrik spillede Noder på kirkens orgel til sangen. Herfra en lille gåtur til bussen og en lille butik, hvor der kunne tisses af endnu engang.

5_13 2_13 6_13

Herfra kører vi mod vores frokoststed i øsende regn, alt imens Fridrik fortæller videre, da det ikke er er muligt at se noget pga regnen og dukkede ruder.

Når der er stille i bussen kommer der ofte et suk fra Fridrik, så et langstrakt jah! efterfulgt af en lille pause og så "nu skal I høre . . . ." En vise bliver også sunget for os. Rigtig hyggeligt !

På Hovedvej 1 køre vi under en 5 km lang tunnel under fjorden. Lidt efter tunnellen kommer vi ind i voldsom blæst pga. fjeldet. Det regner fortsat voldsomt og pludselig tager et vindpust den ene vinduesvisker og vrider den ud. Fridrik fortsætter ufortrødent sin stabile kørsel. vi undrer os lidt om den vinduesvisker ikke skal på plads igen, men Fridrik har ikke travlt. Pludselig siger han " sig til hvis I ser en vej på højre hånd"....  Lidt efter kommer vejen og vi når Husafell for frokost til kl 12, hvor vi får en lækker ( og hurtig ) frokost.

Starter ud igen mod gletscheren. Vi har vist lidt travlt - det går over stok og sten, men pludselig vil bilen ikke længere.

Ak- ak ! vi når det ikke, men må tilbringe timer i bilen og afvente hjælp fra Reykjavik.

10_13 12_13 13_13

Vi er strandet i stenørkenen, så der er ingen træer, som kan læ for os, når vi skal have "lettet os", så der luftes og vindtørres ! Udfordringerne og påtvungne ophold tager alle med godt humør. Dagen er gået lidt over stok og sten og nu sidder vi fast her - bum!!!!! Heldigvis findes der vin, frugt, kaffe og småkager i bilen, så vi har noget af trøste os på.

Så kom den nye bus kl. 16.20 og alt er flyttet over, selv Fridriks støvsuger, og vi er klar til at køre igen kl. 16.50. alle hjalp alle - godt gået !!!!

Vi kører igen, men vi kommer kun godt en kilometer, får lige sunget vores sang og så går den nye bus også i stå ! Hverken det ene eller andet fungerer. Fridrik må ud af nødudgangen. Heldigvis er "hjælpen ikke så langt væk". Brandbil

Vi får samlet 7 af vores deltagere op igen ved Husafell og så skal vi ud at se vandfald, som også er på dagens program.

Vi syv, som havde alternativ oplevelse i dag, var pga. vejret blevet efterladt i Husafell. Her var der mulighed for, at besøge svømmebad, gå ture med videre. Vi var tre, som havde mod på, at komme lidt op på fjeldet Gamli bær. En dejlig 2 timers tur op ad fjeldet i blandet vejr, lidt småregn, lidt vindpust og også solskin indimellem.
Vi gik langs kløften op til rester af sne, så kildevæld, små vandfald og små smukke blomster. Når der var behov for en lille pustepause, var udsigten både op og ned et smukt syn. Vi fik alle skrevet i gæstebogen deroppe, hvorefter turen gik nedad igen. De andre havde imellemtiden været rundt nede i sommerhusområdet ved campingpladsen og restauranten. De sad og hyggede sig udenfor da vi kom tilbage, men vi blev hurtigt enige om, at det var ved at være for koldt udenfor, så vi søgte ind i restauranten for at købe os en kop kaffe. Her fik vi af personalet oplyst, at de andre som var kørt til gletschertur var forsinket pga. af uheld og først ville være tilbage kl. 19.00.

P1030300_13 P1030303_13 P1030307_13

Vi blev tilbudt kaffe og vafler med is på husets regning, hvilket vi tog imod. Fik en virkelig god service fra stedet. Vi hyggede os vældig og fik snakket om børnebørn, soldatertid og meget mere i ventetiden og kanderne blev fyldt igen og igen, når vi havde tømt dem. 17.20 fik vi melding om, at de andre ville være tilbage om tyve minutter. Da alle igen var samlet og havde fået udvekslet oplevelserne kort for hinanden, kunne vi køre videre mod nye oplevelser. Vi kørte ud til to vandfald. Det ene vandfald, Hraunfossar, var et vandfald, hvor både grundvand og smeltevand trak ned mellem lavastenene og løb ud mange steder af klippevæggen. Et sjældent fænomen og et fantastisk syn. Til det andet vandfald hørte en historie om nogle børn, som var druknet i fossen fra stenbro, da de en juleaften søgte til kirken.

Dette vandfald hed Barnafoss. På den videre tur blev vi beriget med flere historier om dengang Synnøve blev bedt om at stå som vidne til et islandsk bryllup og fortællingen om ægteparret, som drog fra Island til ROM og aldrig vendte tilbage og om striden om arven af deres gode jord hjemme i Island.

Vi nåede frem til Bifrost, hvor vi blev indkvarteret ca. kl. 19.00 og efterfølgende fik en dejlig middag med laks, lammekød og ostekage. Snakken gik lystigt, god stemning trods ærgrelse over, at gletscherturen ikke blev til noget. Adventure Holidays gav et glas vin til maden, som tak for hjælpen.