søndag den 16. august 2015

Søndag den 16. August 2015, Eyjafjorden & Hvalsafari

skrevet af Ilse og Viggo Frandsen

Der var 12 fra selskabet, der var taget tidligt afsted på hvalsafari. Vi andre fik vores velfortjente morgensøvn. Flot solskinsvejr har vi da vi ruller afsted kl. 10. Vi skal på udflugt med Friederik og Anne Marie. Vi kører langs den smukke Eyjafjorden og gør stop ved resterne af en handelsplads fra 1200 tallet. På begge sider rejser bjergene sig i flotte formationer, den ene side er toppene helt flade, så man skulle tro, der havde været en meget stor vejskraber igang. Bussen ruller videre, alt imens Friederik fortæller om landskabet vi passerer, og det liv, der har udfoldet sig gennem tiderne. I det flade landskab, har landmændene haft travl med at slå græs, og det ligger nu i hvide plastballer. Når man ser det på lang afstand, kan man et øjeblik tro, at det er en græsmark, hvor mågerne har slået sig ned i stort tal. Men det er vinterforrådet til alle de Islandske heste, køer og får. Vi var netop stået ud af bussen for at kigge på en gammel fiskemelsfabrik, som var nu var lukket, men blev anvendt til andre ting.

1_16 4_16 6_16

VÅGEHVALER bliver der råbt, og vi skynder os ud på broen. Og ganske rigtigt - langt ude puster hvalerne vandsøjler i vejret, og vinker adstadigt til os med de store flotte haler. Hold da op hvor der blev fotograferet og filmet, vi skulle jo kunne føre bevis for at det ikke bare var løs snak.

Den gamle fiskemelsfabrik blev idag anvendt som dykkercenter og af forskellige kunstnere.

Så på vej til hvalsafari-holdet, som vi skal mødes med i Hauganes, hvor hvalbåden er kommet ind. De havde set mange hvaler og havde haft dem ganske tæt på båden. Vejret var flot og vandet roligt og de havde også fanget nogle torsk.

32_16 34_16 36_16

Nu var det blevet tid til besøg hos lokal fiskeri virksomhed. Men først blev vi budt velkommen af fiskeskipperen og hans 83 årige ven som havde været på gymnastikhøjskole i Danmark i hans unge år. Han var en ualmindelig lun gut, der fortalte den ene krønike efter den anden. Og så blev dét krydret med hjemmelavet rød snaps til hele selskabet.

Skipperen selv viste hvordan man skærer en torsk op, og fortalte hvordan de forskellige dele af torsken anvendes. Han skar det ene øje ud, tog det i munden, ventede på vores reaktion. Så spyttede han det ud igen! Derefter ind i deres lille hyggelige restaurant, hvor vi fik en velsmagende og fyldig fiskesuppe.

Friederik var klar med bussen og turen gik nu til Akureyri, den største by i nordlandet. En driftig handels- og turistby med 17000 indbyggere. Vi kører forbi havnen, hvor der ligger krydstogtskibe, i dag et fra Rotterdam. Passerer det store flotte Musikhuset og videre ad Dronningens Boulevard langs vandet. Her gjorde vi et stop og gik en tur i byen og kikkede på de fine farverige huse langs fjorden. Så nåede vi til Hotel Edda og der var pause til at gå i Botanisk have og få en kop kaffe med lagkage. I betragtning af hvor goldt der er i det meste af Island, var det imponerende at se haven med så store flotte træer, buske og blomsterflor. Det skyldes åbenbart at Akureyri-dalen er noget lunere end normalt. Dette til trods for at der på bjergtoppene langs dalen ligger sne her i August måned.

Akureyri haft anlagt en fin landingsbane - midt i fjorden - inde i byen. Det er vist nok kun til indenrigsflyvning, altså ikke den store Boeing som vi fløj i herover.

Nu er de ikke længe til at vi skal til den store aftenbuffet, og endnu en oplevelsesrig dag er gået.

Hvalsafari skrevet af Hanne og Villy

Vi kørte fra hotellet kl. 8:30 i fin solskin. Smuk tur langs fjorden med små lavthængende skyer.

Før sejlturen skulle vi iføres varme kedeldragter "Thyborøn-habitter" . Det var et syn for guder både imedens vi iførte os dem, og senere da vi bevægede os afsted i dem.

En fantastisk sejltur. 5-10 min. efter afgang, så vi den første hval: først åndehulssprøjtet- så ryggen- så svømmede den lidt i overfladen. Efter nogle gentagelser krummede den ryggen og så kom halesvinget, et meget imponerende syn. Efter halesvinget dykkede den ned og kunne være nede i op til 20 min, men så længe var den/de heldigvis ikke væk. Sceneriet gentog sig mange gange. imedens vi iagttog hvalerne kom der yderligere 2-3 både.

11_16 16_16 22_16

På båden fik vi kaffe, hjemmebagte klejner og kanelsnegle.Efter 1,5 time sejlede vi længere ud mod havet, der stoppede båden og der var mulighed for at fiske med stænger. Der gik ikke lang tid før den første torsk blev halet om bord og der fulgte mange flere efter.

Medens vi sejlede tilbage var der en der fileterede fiskene og affaldet blev smidt i havet til stor glæde for havmågerne. Vel i hav afmonterede vi habitterne og lignede os selv igen.

28_16 30_16 35_16

Resten af gruppen kom med bussen og vi blev mødt af Svend og ejeren af en fiskefabrik og fiskerestaurant.

Svend fortalte på dansk om hans ungdomstid i Danmark og om arbejdet i fiskerbyen. Han var en rigtig spasmager på 83 år. Vi blev budt på lyserød hjemmelavet snaps tilsat røde bær (fruebær). I restauranten gik vi serveret en mættende og velsmagende fiskesuppe.

Endnu en fantastisk dag !