fredag den 21. august 2015

Fredag den 21. August 2015, Porvaldseyri & Den Blå Lagune

Skrevet af Grethe og Gravers Sønderby.

Sidste dag med Islandske oplevelser. Vi vågnede op til lidt regn og tåge på Hotel Edda, hvor vi havde overnattet på værelser og de nærliggende hytter. Efter en god morgenmad var der mulighed for at bruge chopingenet i den nærliggende uldbutik.

Derefter satte vi kursen mod klippehalvøen Dyrholaey for at se fuglefjeldet, med Hav Terne og Søpapegøjer, klipperne som ligner et tremaster skib og det store hul i en klippe, som en vovehals havde fløjet gennem engang, der var ikke så mange fugle nu, men vi så enkelte Søpapegøjer, regnen begyndte igen, så nogle blev lidt våde.

Turen gik nu langs den sorte strand, videre mod vandfaldet Skogarfoss, og heldigvis kom solen frem, så vi fik et flot syn af vandfaldet, efter vores mening, det smukkeste vandfald vi så, da det falder 60 meter direkte ned, oppe fra var der et imponerende udsigt, over det smukke grønne natur (Kristian talte det til 423 trin). Og så var der formiddagskaffe ved bussen, da det var vores sidste kaffestop, var der mange kager til, da der skulle spises op.

2_21 4_21 5_21

Så var der afgang til gården Porvaldseyri, der besøger vi bonden Olafur som er nabo til vulkanen Eyjafjaiiajøkul , den gik i udbrud den 10. april 2010, efter at have rumlet et par måneder, spyede den 500 tons aske pr. sekund i 1000 meters højde som lagde sig i 5 cm. tykt lag over et stort område, Olafur fortalte om evakueringen og at de måtte fodre dyrene godt, og forlade gården. Efter et par døgn kom de tilbage til gården i specialkøretøj da det var helt mørkt på grund af askeskyen og sigtbarheden var næsten 0, de fleste dyr havde det godt, men tre måtte aflives da de ikke kunne få dyrlæge frem. Da askeskyen havde lagt sig gik afvaskning af tage og oprydning i gang og der blev kørt 400 tons aske væk fra gården. Markene var lige blevet gødet før de blev dækket af aske, men vejret var godt, så efter en måned var markerne grønne igen.

6_21 7_21 10_21

Olafurs landbrug var meget alsidigt og fremsynet. Kvægdrift med 60 køer og malkerobot, markafgrøder var korn og raps, rapsen blev presset til proteinfoder, olie til madlavning og biobrændstof.

Ejendommen havde eget el og vand, det varme vand var 66 grader fra undergrunden, og i så store mængder at der var gulvvarme over alt, selv i kostalden.

Vi spiste medbragt frokost i traktormuseet på gården. Der efter besøgte vi deres Visitor Center, hvor vi så en film om vulkanudbruddet, evakueringen, tiden efter udbruddet og frem til i dag. Olafur fik sat i værk, at der før, under og efter udbruddet blev optaget en film, som nu kan vises til turister.

19_21 20_21 26_21

Vi fortsatte kursen mod vest, i Selfoss hvor bussen fik diesel og vi fik tid til en is. Nu gik turen til Den Blå Lagune, vi kom i badetøj og kom i det dejlige varme vand og mange, især pigerne blev smurt i kisel for at få englehud, om det hjalp lidt ved vi ikke, men vi så ingen der fik englevinger af det. Efter badet klædte vi om til afskedsmiddag og kom i det fineste tøj vi havde med, det gik også godt, så vi kunne godt have sparet vores protester, mod at vi ikke kom på hotellet først. Alle nød den lækre menu i den i Den Blå Lagune.

Vi sluttede på tagterrassen med aftensang og tak til Fridrik, Synnøve og Anne Marie for en tur med mange uforglemmelige oplevelser, hvor Fridrik og Synnøve med deres viden om Island gav os et godt indblik i Islands historie og nutid og Anne Maries store hjælp til dagbog, billeder og meget mere.