mandag den 17. august 2015

Mandag den 17. August 2015, Hverfell & Dettifoss

Skrevet af Aase og Mogens.

Morgenmaden blev indtaget i restauranten. Der bor mange på hotellet, og det så ud som om at alle ville spise på samme tid. Men alt blev afviklet hurtig og i god ro og orden.

Da vi forlod Akureyi var det i solskin og 9 gr. varme. Byen ligger meget smukt ned til fjorden, og da det er et landbrugsområde, er det med grønne marker rundt om. Vi gjorde et stop for at nyde den smukke udsigt, forstærket af de høje fjelde bagved det hele.

Fridrik startede som sædvanlig med sit stille: " Godmorgen, det er chaufføren" derefter morgensang, så var dagen ligesom begyndt. Derefter en lille repitation af dagen i går. Fridrik refererede fra nyhederne om hvaltælling og om at sommeren i år havde været den koldeste sommer på Island. Vi tror ham gerne. Sommerbukserne ligger stadig i kufferten.

På vejen kom vi forbi Islands næststørste skov, som Fridrik fortalte, er der er megen prestige i skovrejsning her i landet. Videre på vores vej kom vi forbi Lyssøen, hvor vi så fuglen Himbrini på dansk Islom, ligge på vandet. Videre over de store vider til vort første stop Godafoss (Gudernes vandfald). Historien fortæller at en høvding ved navn øBorgeir fik tildelt den svære opgave at afgøre om det Islandske folk skulle lade sig kristne. Borgeir anbefalede det og da det blev vedtaget kastede han sine gudebilleder i vandfaldet, deraf navnet.

På vej nr. 1 fortsatte vi mod Myvatn, der ligger 300 m. over havet med runde bakker dannet under istiden, og søen der kun er omkring 4 m. dyb. På vejen frem mod Hverfelle, der er et krater på 425 m. kom vi gennem store områder med vulkansk lava i flotte formationer.

9_17 3_17 5_17

Hverfell er et meget goldt område, der består af basaltsand, og der ses ingen vegetation overhovedet. Efter at Synnøve havde forklaret lidt om området, og alle havde fået det nødvendige tøj på, begyndte opstigningen. Undervejs blev der gjort holdt, så den flotte udsigt kunne nydes. Oppe ved det store krater skiltes gruppen i to, nogen gik med Fridrik tilbage til bussen, medens resten sammen med Synnøve og Anne Marie fortsatte videre mod toppen, og den derpå følgende nedstigning. Synnøve havde advaret om løse sten og sand, men det gik nu fint. Alle kom ned i god behold.

Derefter en flot vandreturen gennem Dimmuborgir " de sorte slotte" det er lava størknet i flotte formationer, der blev spottet både en hund, en kamel, samt sære ansigter. Det var næsten som at gå i en hyggelig have, der var både blomster og træer. Vi mødtes med de øvrige fra gruppen og der blev taget foto af hele flokken. Efter yderlig lidt vandring nåede vi frem til restauranten hvor en velfortjent frokost, lakseburgere, ventede. Den blev indtaget på terrassen i det fineste solskinsvejr.

Solen lærer man at sætte pris på når man er i Island.

12_17 14_17 15_17

Efter frokosten gik det videre mod det store vandfald Dettifoss. Vi spadserede ind til vandfaldet, og kunne lang tid i forvejen høre dens buldren. Vandet buldrer afsted, og med en tyngde på 212 tons pr. sekund brager det ned gennem det 100 m. brede og 45 m. høje vandfald. Det var et utroligt syn, og i tilgift så vi to flotte regnbuer spændt ud over kløften. En fantastisk afslutning på dagens program.

På vejen hjem kørte vi igen gennem megen flot natur, og der var god tid til at nyde det fantastiske landskab, der lå badet i sol. Fridrik udpegede et af landets flotteste bjerge, det smukke Kunafjell. Bjerget kaldes et tablemount, helt fladt, og dækket af sne, som glasur på en lagkage. Der blev tid til et lille fotostop. Da vi igen passerede Myvatn så vi store sværme af myg, så søen levede tilfulde op til sit navn.

På resten af hjemturen var der stille i bussen. Nogen nød en øl, andre tog en "morfar"

Velankommet til hotellet, var der nogen der ømmede sig lidt da de stod af bussen, men et brusebad og et godt måltid mad kan rette på meget, så alt i alt en rigtig fin dag, hvor vejr og program gik op i en højere enhed.